Vågade kombinationer på BMD med Founder's

, , Inga kommentarer


När Bishops Arms Folkungagatan ordnade Beer Makers Dinner med amerikanska Founder’s märktes det verkligen att köket hade haft kul. Den ena kombinationen djärvare än den andra, och då pratar jag inte bara om vad som kombinerades på tallriken. Av fem rätter bjöd åtminstone tre av dem på ölkombinationer som låg långt utanför de säkra korten. Följ med på en middag full av överraskningar.

Dave Engbers, en av Founder’s två grundare, fanns på plats för kvällen för att presentera ölen och hålla lite låda. Först ut var deras storsäljare All Day IPA som om jag inte minns fel sades utgöra 35 % av deras produktion när de höll en provning på samma ställe kring fjolårets SBWF. Nu är den 50 % av deras produktion. Det är förstås inte så att de andra ölen minskar i volym, utan bara att Founder's totala volym ökar och att det är All Day som i största grad driver den ökningen.


Till All Day kom det en bit lax och en lätthalstrad pilgrimsmussla, båda placerade på en skopa yoghurtsorbet. Dessutom sojatapioka, avokadokräm och någon typ av sjögräs. Medan den lätta kroppen och de friska humletonerna passade överraskande bra till fisken så dog hela rätten (och kombinationen) av yoghurtsorbeten. Inte för att smakerna krockade, utan för att den var så pass kall att kylan bedövade tungan för de övriga smakerna. Utan sorbeten blev det hela mycket bättre, men då var det inte mycket kvar att äta.


Vidare serverades en taco med pulled pork och friterad majs där man använt öl i frityrsmeten. Riktigt gott men kombon med Founder's Imperial Stout blev inte helt lyckad. Medan smakerna fungerade ihop var en stout med tvåsiffrig alkoholhalt alltför tung och körde resolut över matens smaker utan att ens flytta foten till bromspedalen.


Efter att fått en imperial stout till andra rätten blev man lite oroad att nästa öl skulle få svårt att få fotfäste hos smaklökarna. Det blev det emellertid inga problem med, då nästa öl var Dark Penance, bryggeriets imperial black IPA. Då blev man istället lite oroad att historien skulle upprepa sig direkt och att den skulle bli för tung för maten, men så blev det inte heller. Den tillhörande maten var en bit lätt ugnsbakad lax med lakrits- och salviagelé, grapefruktmarinerad fänkål och hallonhollandaise. För mycket smaker på en gång tänker du kanske, men inte då. Lakritssmakerna var det som behövdes för att få en fin följd av smaker från både mat och öl. De länkade ihop ölens mörka smaker och vidare in i hallonen i såsen som i sin tur gick in i laxen.


Kvällens bästa rätt var såklart en porterstek! Inte på vilket kött som helst heller, utan en porterstek gjord på älghjärta, vilket gav en extra mustig och djup smak till rätten. Till detta kom också kvällens bästa kombination, när Founder's Porter som jag håller som en av de bästa i sin stil, dracks till. Porter till porterstek var väl något av en no-brainer och långt ifrån lika vågat som de andra kombinationerna men det var å andra sidan helt perfekt. Man behöver inte uppfinna ett nytt hjul varje gång.


Avslutningsvis serverades Founder's Centennial IPA med en enorm ostbricka med tre hårda och en mjuk ost. Det blev också den enda rätten utan några mer eller mindre excentriska inslag. En öl som amerikanska BJCP håller som ett riktvärde för vad en IPA ska vara passade förstås alldeles förträffligt till de smakrika hårdostarna.

Sen var det bara att glida ner i baren och fortsätta med lite mer toppöl, då det fanns bland annat den nya ReDANKulous och den gamla favoriten KBS på fat. I USA släpper ölnördarna vad de håller på med för tillfället och vallfärdar till en bar som kopplat på KBS, så Dave var påtagligt förvånad över att det inte stod hundratals människor i kö för att prova den när den nu fanns på fat i Sverige. Vi kanske är lite bortskämda här...

Dave Engbers

0 kommentarer:

Skicka en kommentar