Founder's poppar Sverigetoppen

, , Inga kommentarer
Ikväll har det varit provning med Founder's på Bishops Arms Folkungagatan och på Stockholm Beer & Whisky Festival kommer grabbarna från bryggeriet finnas i Wicked Wines monter för att berätta mer om sina bärs. Med ett fokus på amerikanska bärs finns ingen plats kvar för belgobira eller centraleuropeiska pilsner men i gengäld är ju deras öl riktigt bra för de stilar de faktiskt ger sig på.

Under ledning av produktionsplanerare Jason och ansvarig för internationella marknader, Bob, kördes en provning där vi fick en inblick i Grand Rapids-baserade Founder's och sju av deras öl.

Jason Heystek, lead guitar and production planning
Först ut var Dirty Bastard som är ett slags mellanting mellan scotch ale och american strong ale. För mycket humle för det förra, för lite humle för det senare. Om man får tro stilguider från BJCP och liknande alltså. I praktiken är det just denna egenhet som gjort denna öl så populär. Det var den öl som fick Founder's på fötter igen efter några inledande svåra år och som fortfarande är deras tredje mest sålda öl. Det är också basen till Backwoods Bastard som släpptes på Systembolaget tidigare i år. Det är en blandning av Dirty Bastard som legat på bourbonfat i allt från fyra till 16 månader.

Curmedgeon Old Ale är en något kraftigare öl som lagras med ekflis för att få lite tanniner som balanserar sötman. Snygg öl som vinner på åtminstone några månaders lagring för att runda av kanterna. Liksom alla Founder's öl får den åtminstone tre veckor på sig i tanken, är ofiltrerad och tas väl om hand av.
-If I'm friendly to the beer, it will be friendly to you, som Founder's produktionsplanerare Jason Heystek uttryckte det.

Sedan introduktionen för några få år sedan har All Day IPA snabbt blivit bryggeriets bäst säljande öl och efterfrågan ökar stadigt. Den ingick inte i den här provningen, men det gjorde däremot dess kusin Dissenter Imperial India Pale Lager. Med torrhumling med Amarillo och Simcoe är den fruktig och lätt tallbarrig samt generellt väldigt humlig. Det är för övrigt första gången den serveras på fat utanför USA, något som börjar vittna om den svenska marknades betydelse för amerikanska bryggerier. Men det var bara början på det spåret.

Omkring 5 % av bryggeriets totala export går på export och av dessa är det ungefär en femtedel som går till Sverige, vilket också är bryggeriets största exportmarknad. Detta kan jämföras med att cirka 25 % av deras öl säljs i hemstaten Michigan och att Sverige är en av ett drygt tiotal exportmarknader. Just nu brygger Founder's i runda slängar 25 miljoner liter om året och har en planerad utbyggnad till en kapacitet om dryga 100 miljoner liter om året.

Vi provade också deras Imperial Stout men eftersom den lanserades i limiterad utgåva på Systembolaget för inte så länge sen går jag rakt på nästa öl som var Devils Dancer. En trippel-IPA som blev klar i juni. Tre-fyra månader gammal vid det här laget alltså och det tyckte även grabbarna på bryggeriet märktes. Malten och alkoholen tog mer plats än humletonerna, även om dessa också tog sin plats. Denna öl görs, med intention, med nya humlekompositioner varje år vilket betyder att den blir något annorlunda från gång till gång I jämförelse med en tidigare brygd som jag provat skulle jag dock säga att huvuddragen är i stort de samma. Mycket malt, mycket alkoholsötma och en del fruktiga humletoner.

Även Rubaeus har nyligen lanserats på Systembolaget så jag hoppar över smaknotiser på den. Intressant däremot är att den liksom i stort sett alla deras fruktöl görs med koncentrat snarare än färsk eller fryst frukt, samt att koncentratet tillsätts efter jäsningen, vilket förklarar att den är så söt. Sist ut var den helt fantastiska KBS. En öl som tidigare hette Kentucky Breakfast Stout och baseras på Founder's Breakfast Stout, men eftersom den inte är gjord i Kentucky utan i Michigan så fick de lov att byta namn på den och den heter nu alltså kort och gott KBS.


Mycket toner av bourbon, vanilj och rostad kokos utan att bli totalt dominerad av dessa smaker. Det finns också mjuka toner av choklad och försiktiga kaffedrag. Den är oerhört lättdrucken för 11,2 %. Farligt lättdrucken till och med. Samtidigt säger jag att det här är en av de bästa fatlagrade imperial stouts jag har druckit och jag uppmanar verkligen alla er läsare att ta chansen att prova denna öl nu när ni får chansen. Det är första gången någonsin den serveras på fat utanför USA.

För ett bryggeri som använder samma jäst (American Ale, Chico) i nästan alla sina öl har de ändå en imponerande bredd. Något som går igenom många av deras öl är dock en relativt hög restsötma, med undantag för storsäljaren All Day IPA som är torrare men ändå så pass söt att den ger en öl med 4,7 % en respektabel kropp. Till chilin på Bishops Arms Folkungagatan krävdes däremot något lite kraftigare och då klev deras Centennial IPA in och gjorde ett utmärkt jobb.

Från ikväll finns flera Founder's-bira, bland annat KBS, påkopplade på Bishops Arms Folkungagatan i Stockholm och Wicked Wine kommer ha fyra kranar i sin huvudmonter dedikerade till Founder's de kommande dagarna på Stockholm Beer & Whisky Festival. Av dessa lär det bli två som ständigt kör All Day IPA och Centennial IPA samt två som roterar runt på lite andra öl, bland annat KBS. Och den är ju lite för bra för att missa.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar