Så överlever du ölfestivalen

, , Inga kommentarer
En heldag på ölfestival sliter på kroppen på en hel massa vis. Nu när festivalhösten är i full gång med halvtid i Stockholm Beer och flera kommande mässor senare under hösten och vintern är det därför läge att gå igenom hur man klarar en festivaldag på bästa vis.

Innan mässan börjar ska man ju välja vilken eller vilka pass/dagar man vill besöka. I princip utan undantag är det alltid mindre folk på de första dagarna (och de tidigare passen om det är flera pass per dag). På SBWF är det en markant skillnad mellan torsdagar och lördagar men även på andra festivaler brukar det vara nämnvärda skillnader. Vill man undvika trängsel är det alltså läge att lägga sitt besök så tidigt man kan.

När det börjar bli dags Till att börja med är det förstås smart att få en ordentlig natts sömn, äta en stadig måltid och dricka mycket vatten innan mässan börjar så att man är mätt, utvilad och hydrerad när man kliver in på mässan. Man orkar mer och alkoholen slår inte riktigt lika hårt.

Det tenderar att bli väldigt mycket stå och gå, väldigt lite sitta och inget ligga (det kommer senare) under mässan. Dessutom har mässlokaler inte alltid de skönaste golven att knalla runt på. Med andra ord, välj bekväma skor med skön stöddämpning, t ex joggingskor. Function before fashion, säger jag. Fortsätt med ett par sköna strumpor. Har man löparstrumpor som ger extra stöd är det ett perfekt val och om man inte får någon form av ålderskomplex av att ta på sig ett par kompressionsstrumpor är det faktiskt också bekvämt. Att ge fötterna en omgång med en fotfil är ett gammalt lumpentrick för att fossingarna bättre ska klara långa marscher och går att applicera även här. Alla de här punkterna blir förstås ännu viktigare om man går flera dagar i rad. Dina fötter och ben kommer tacka dig efteråt.

Eftersom det brukar finnas alldeles för mycket öl som man vill prova är det lägligt om man går i sällskap med en kompis eller två och delar på smakproverna för att hålla nere mängden. Vissa utställare låter en också köpa mindre smakprov (eller två små smakprov till priset av ett vanligt) om man frågar lite snällt. Kanske viktigast av allt är att inse att man faktiskt kan hälla ut öl som inte smakade så gott. Pina inte i er ölen, det finns gott om andra godsaker att få i glaset istället. Dessutom kan man passa på att fylla på glaset med vatten när man sköljer ur glaset.

Glöm inte heller att ta lite pauser och få mat i magen under mässans gång. Slappna av en stund och fyll på förråden. Det kan göra underverk. Att kila in på en master class eller provning kan också vara ett trevligt sätt att få vila benen och öronen om man inte är hungrig.

Sist men inte minst, glöm inte att stanna upp och njuta. Njut av gott umgänge och god öl. Njut av atmosfären och glädjen. Njut av den fantastiska ölkultur som visas upp på våra svenska ölmässor.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar