Gå på ölskola 3 på SBWF!

, , Inga kommentarer

En nyhet på förra årets Stockholm Beer & Whisky Festival var Ölskola III med Jan-Erik "Janko" Svensson.  Det blev succé och konceptet upprepas i år. Ett pass varje festivaldag, med nya ämnen för varje provning. Ska du på SBWF och har ~2 timmar över tycker jag absolut du ska fundera över att gå på en av dessa provningar.

Visst kan man tycka att det är synd att gå ifrån mässgolvet i två dyrbara timmar, men att spendera den tiden med Janko kan vara bland det mer lärorika man kan göra i öleventsväg i Sverige. Egentligen skulle man gå på alla sex provningar eftersom det är egna teman för varje provning. Under första torsdagen var det brittisk ale som stod på schemat med särskilt fokus på pale ale/bitter och porter men också med inslag av lite annat.

Janko kan konsten att gå hyfsat djupt ner i ämnet utan att det blir för tradigt eller nördigt. Även en inbiten ölnörd lär sig något nytt, om inte annat under de flights öl som provas blint. På provningen med brittiskt tema kom ölen i tre omgångar med sammanlagt 17 öl. Att servera så mycket öl blint kan lätt ta sin tid men här sköttes det snabbt och effektivt.

Med öl utvalda för att visa både subtila såväl som lite tydligare skillnader kommer poängerna i Jankos föredrag väl fram. Man bör förstås ha åtminstone grundkunskaper om öl för att hänga med i snacket, men så är det också en fördjupningsprovning.

Av de fem återstående provningarna råkar jag veta att en handlar om belgisk öl och en handlar om centraleuropeisk öl. Provningarna sker kl 19.00 varje dag och plats bokar man antingen här eller på plats ute på festivalen. SBWF är på många sätt, även enligt de själva, en kunskapsfestival och det blir extremt tydligt om man går på Jankos provningar.

På slutet av provningen får man dessutom ett exemplar av Jankos Stora Ölboken, med en personlig signering. Bara en sån sak.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar