Inför SBWF 2014

, , 2 kommentarer
Med dryga två veckor kvar till Stockholm Beer & Whisky Festival är det väl dags att börja kika på vad som verkar spännande på årets festival. Nya bryggerier, nya importörer, nya öl, nya cider, nya öppettider och en massa annat som också är nytt för i år. Dags att peppa igång för Sveriges största ölevent.

Till att börja med har öppettiderna lagts om igen. På torsdagarna slår dörrarna upp för allmänheten en timme tidigare än föregående år, alltså redan kl 14. För fackfolk öppnar mässan som vanligt kl 12 på torsdagarna. Förra året provade man att öppna tidigt på fredagarna men där har man gått tillbaka till att öppna kl 14. Gissningsvis för att inte skapa alltför långa pass för all personal. På lördagarna är det som vanligt (?) 11-24 gäller. Som vanligt rekommenderar jag i första hand att man går på torsdagar och i sista hand på lördagar. (Mer praktisk information om öppettider, att ta sig dit etc etc hittar man här.)

Ölsvammel-Stefan har annonserat att han i vanlig ordning jobbar på att sätta ihop en lista över vilka som kommer att finnas på festivalen. Det går förstås inte att få med alla öl som finns på mässan men det lär vara den mest kompletta lista man kan få tag på. Än är den inte färdig att publicera men håll utkik på Ölsvammel, den lär dyka upp snart.

På den officiella utställarlistan kan man dock redan hitta vilka bryggerier och importörer som kommer och några av dem har börjat lägga in sina öl som ska med. Det som omedelbart slår mig är att Wicked Wine verkar ha skrapat fram en del riktigt roliga saker, bland annat från Dieu du Ciel, men framförallt från Founder's. Eller vad sägs om Devil Dancer och KBS? Öl från Clown Shoes och brittiska Marble ska inte heller missas. Den senares Earl Grey IPA är rätt rolig.

Åbro hör kanske inte till de jag vanligtvis skulle rekommendera ett besök hos men i år har de ju bryggt vinnarölen i hembryggar-SM, Drakens IPA. Den kommer ha premiär under SBWF och hembryggarna bakom ölet kommer finnas på plats första helgen. Det verkar som de kommer ha en monter för Åbros "vanliga" öl och en monter för undermärket Bryggmästarens, och det är i den senare som Drakens IPA lär finnas.

CAP har fått igång sitt egna bryggeri och lär ha med sig en hel del nya öl att visa upp. För den som vill bekanta sig med Beer Studio får man en bra chans hos CAP:s ägare, Cask Sweden. I deras monter bör man också spana in Londonbryggeriet Brew By Numbers.

Beer Enthusiast har börjat ta in Birra Del Borgo och har med sig ett helt gäng av deras öl, tillsammans med en del godingar från Haandbryggeriet. Brewery International har listat FiftyFifty vilket lär betyda att det kommer finnas några varianter av deras fantastiska fatlagrade imperial stout, Eclipse.

Det är också många nya småbryggare som kommer till mässan i år, bland annat Coppersmith, Dykes, Åre Bryggcompani och Designbrew. Många av dem kommer hålla till i det lilla sidorummet Cuisinen. En helt ny ölimportör, Holy Grale, dyker också upp med framförallt brittiska öl i bagaget, samt några belgare.

På tal om belgare lär förstås Belgoklubben bli väl värt ett besök igen. Vilka öl de ställer ut med är inte officiellt än men jag litar på att det blir intressant. På samma tema ska man förstås också kika för Constant Companion som bl a tar med sig en av sina nyheter i portföljen, Hof Ten Dormaal. De tre öl de annonserat att ta med från dem är rätt unika och något som verkligen bör provas.

Till sist vill jag slå ett slag för utställaren Riktig Cider som tar med sig en massa kvalitetscider från både Frankrike och England. Även om man tror att man inte gillar cider tycker jag man ska ge dem en chans att visa att cider kan vara så mycket mer än sötsliskig äppeljuice. På samma sätt som öl är mer än industriell ljus lager.

Vad ser du mest framemot att prova på årets SBWF?

2 kommentarer:

  1. Det verkar inte som att Brekeriet kommer att ha någon egen monter i år......
    Galateas monter lär jag besöka rätt frekvent - Jessica samarbete med Samuel Adams, Thornbridge/Sierra Nevada Twin Peaks och Sigtunas Single Hop är ju bara några "bra" grejer.

    SvaraRadera
  2. Finns också en öllista på öl från de flesta av de svenska mikrobryggerierna som kommer till SBWF på bloggen Den Svenska Ölscenen. http://densvenskaolscenen.blogspot.se/

    SvaraRadera