TBT: Systembolagets utbud sommaren 1997

, , Inga kommentarer

En bekant sprang på en prislista från Systembolaget i sin sommarstuga. Från 1997. Jag fick ta en titt och det är spännande läsning, med en del öl som man idag drömmer om och som då fanns direkt på hyllan. Därtill en spännande titt in i svunna tider med numera nedlagda eller uppköpta svenska bryggerier i listan, bland annat. Dags för en liten Throwback Thursday alltså.

På den här tiden hade Systembolaget, om jag förstått det rätt, ett lite annorlunda sortimentssystem jämfört med idag där det rörde sig mer om ett roterande sortiment än dagens fasta och tillfälliga sortiment. Den publikationen jag har tittat på har titeln Systembolagets prislista juli aug 1997. Som kuriosa kan nämnas att webbadressen också omnämns på framsidan.

Öllistan är uppdelad i ljus lager med låg, medelstor respektive stor beska, mörk lager, ale, porter/stout, veteöl, lambik (sic) och specialöl, och domineras till antalet av öl i kategorin ljus lager med medelstor beska. Lite som idag, antar jag.

Sofiero, Zeunerts och Banco var på den här tiden egna bryggerier och hade alla ett gäng öl på Systembolaget. Alla tre köptes sedermera upp av Kopparbergs. Just Kopparbergs hade för övrigt Tjejöl med i listan. Skulle det namnet fungera idag? Knappast. Något anmärkningsvärt utöver namnet verkar det inte vara utifrån den korta beskrivningen (ljus lager med medelstor beska, 5,3 %, "Lätt, torr smak med viss brödighet och inslag av citrus").

Andra bryggerier som finns med i listan men som inte finns längre är Thimsfors, Hallsta Bryggeri, Gellivare Bryggeri, Gamlestadens, Gefle Borg Bryggeri, Fors, Källefall, Vivungs och Nordsjö Gårdsbryggeri. Några svenska småbryggerier som fortfarande lever kvar fanns det förstås också, nämligen Ahlafors, Jämtlands, Grebbestad och så Kungsholmens Kvartersbryggeri, som vi numera känner som Nils Oscar. Från den sistnämnda fanns Lundgrens Lager, en välhumlad skapelse som var något av en föregångsöl på sin tid.


Någon IPA-boom var det inte tal om på den här tiden. Anchor Liberty Ale, en öl som redan då var gammal i gamet, får nog ses som det närmaste en amerikansk IPA som fanns. Å andra sidan fanns det andra godbitar, eller vad sägs om Rodenbach Alexander för 22,70 kr eller Eldridge Pope Thomas Hardy's Ale 1995 för 28,30 kr? 25 cl av Samuel Adams Triple Bock för 44,50 kr måste ha setts som rena rånet.

Det här var också på den tiden som Falcon och Pripps fortfarande var åtskilda. Den förre licensbryggde Carlsberg, den senare licensbryggda Tuborg. Sedermera slogs de ihop och bildade Carlsberg Sverige.

Man kan också notera att Systembolaget även sålde lättdrycker, alltså upp till 2,25 %. Två öl fanns i denna kategori (samt tre alkoholfria öl), Samuel Adams Golden Lager och Lindemans Petite Pêcheresse, båda på 2,2 %. Bland de icke drickbara produkterna kunde man hitta videofilmen Du dricker väl inte för mycket, va? för en jämn hundring.

Om någon vill läsa hela öldelen av prislistan har jag scannat in den. Den kan nås här (PDF, ca 9 Mb) och delas med tillstånd.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar