Ölrecension: Omnipollo/Tired Hands Fatamatago Mango IPA

, , Inga kommentarer

Omnipollo fortsätter släppa upphajpade IPA och senast i raden är Fatamatago, samarbetet med Tired Hands där man använt mango i bryggningen som skedde hos Dugges. Tired Hands är rejält upphaussade i USA och bara det att de kommit till Sverige och bryggt öl är rätt coolt i sig. I slutändan handlar det dock förstås om hur ölen till slut smakade.

Fatamatago är liksom namnet antyder en mashup av Omnipollos Fatamorgana som vi fått stifta bekantskap med under sommaren och Pennsylvaniabryggeriet Tired Hands MagoTago. Den senare är får jäsa med mango och därmed har man använt mango även i Fatamatago, närmare bestämt 200 kg.

När ölet skulle bryggas på Dugges behövde man hjälp med att skala alla mango som skulle användas. Omnipollo gick ut på Facebook och bad folk om hjälp. Massvis av fans hörde av sig. Trots att bara några få behövdes utlovades alla som hört av sig en VIP-behandling till ölsläppet. Så tar man hand om sina trogna fans. Tummen upp!

Nu har ölet även letat sig upp till Uppsala och O'Connors där det inmundigades häromdagen. På en hel del av bilden som cirkulerade i sociala medier i början av ölets bana visade en riktigt gulgrumlig öl men glaset jag fick var snarare blekgult med lätt grumlighet. Vilket väl egentligen inte spelade någon roll men jag blev lite förvånad över den stora skillnaden i utseende. Kanske låg allt grums längre ner i fatet?

Humlekicken är fräsch och rejäl med massor av härlig humlefruktighet. Varför använder inte fler humle på det här viset i Sverige? Det skulle väl bli total humlebrist i och för sig. Däremot lyckas jag inte urskilja någon särskilt bidrag från mangon. Det smakar förvisso av tropisk frukt men jag känner inga smaker som jag inte känt i annan välhumlad öl utan mango.

Kroppen är lätt och låter humlen komma fram men kanske hamnar den lite väl långt in i bakgrunden. Hela glaset slinker ändå ner lätt och snabbt utan klagomål. Beskan är medelstark och känns väl intunead med smakerna.

Det är synd att den här inte släpptes lite tidigare, den hade varit perfekt på en uteservering med lite mer värme än våra förvisso sköna brittsommardagar vi har nu. Fast även då hade den i mitt tycke mått bra av ett uns mer kropp.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar