Premiärkväll för Jackdaw och Tempel

, , Inga kommentarer
Arvid, Fredrik och Gabriel
I fredags var det äntligen kommersiell för de två nya Uppsalabryggerierna Jackdaw och Tempel. Nåja, de brygger på ett och samma bryggeri egentligen. Med en varsin fatöl och ett gäng flasköl tog de O'Connors med storm och ölen gick åt i hög takt.

Bryggeriet ligger strax väster om Uppsala och ägs av Jackdaw medan Tempel hyr in sig på utrustningen, men samarbetet är betydligt närmare än bara det. Arvid på Tempel har hjälpt Gabriel, Fredrik och Jan att skruva ihop bryggeriet och de kommer bland annat hjälpa varandra att leverera öl.


De första ölen som finns ute nu är bryggda på ett mindre bryggverk och sammanlagt har ett tiotal öl släppts. De första ölen från de stora bryggverket väntas släppas om några veckor. Jackdaw har en tydlig belgisk profil på sina öl. Flaggskeppet heter Zwarte Draak och är en mörk rackare som klockar in på hela 12,5 %. Tempel satsar framförallt på suröl men utan att förhålla sig direkt till någon enskild bryggartradition. Bland de första ölen märks en berliner weisse och en slags syrlig barley wine.


En av höjdpunkterna i fredags var vinbärsvarianten av Tempels berliner weisse Helios. Rejält syrlig med utpräglad karaktär av röda vinbär. Jag trodde ärligt talat inte att man kunde få ut så mycket karaktär av röda vinbär i en öl men det motbevisades tydligt. Från Jackdaws sida är Zwarte Draak en av de mest minnesvärda, dock gäller det att inte dricka så många om man ska minnas det efteråt. Kraftig med mysig sötma och fin karaktär av torkad frukt och choklad.


Att använda lite udda kryddor är också lite av en specialitet för Jackdaw. Ett av flera exempel som serverades i fredags var deras Sumac & Malva. Sumac är en krydda som framförallt används i Nordamerika , Mellanöstern och Nordafrika och har en lite citrusliknande smak medan Malva är en ätbar blomma som är vanlig i framförallt olika delar av Asien. Ölet är rödaktigt med en kryddig och lite blommig smak. Sumactonerna känns rätt tydligt. Väldigt spännande öl.

Medan Jackdaw har som ambition att hålla bryggandet på hobbynivå med någon bryggning i månaden satsar Tempel på att kunna leva på bryggningen. De båda har i alla fall fått en riktigt stabil inledning och alla besökare under fredagens premiär uppskattade deras öl. Ett riktigt trevligt tillskott för den lokala ölscenen här i Uppsalatrakten.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar