Manchesterbaserade Marble tittar in till Sverige

, , 3 kommentarer

Brittiska bryggare är heta både på den brittiska och svenska marknaden just nu och ett av de senaste brittbryggerierna att börja exportera till Sverige är Marble. Det Manchesterbaserade bryggeriet startade redan 1997 i anslutning till puben Marble Arch Inn och har sedan växt till ett eget bryggeri. Sedan början av sommaren finns deras öl i Sverige och jag har imponerats varje gång jag provat deras öl.

Första gången jag kom i kontakt med Marble var för drygt två år sen på en ölbloggarkonferens i Leeds. Under en slags bryggarspeeddating presenterade de sin då helt nya Earl Grey IPA som gjorts i samarbete med Emelisse och som hade "torrteats" med massor av Earl Grey. En riktigt bra IPA med lagom mycket tesmak för att göra den både intressant och god, men fortfarande smaka IPA i grunden. Marble har fortsatt brygga den och jag ser framemot att smaka den igen för att se om den fortfarande är lika bra.

Numera finns alltså Marbles öl även i Sverige, genom importören Wicked Wine. Jag har fått möjlighet att prova två av ölen de tar in, nämligen Manchester Bitter och Lagonda IPA. På exempelvis Stockholm Beer & Whisky Festival kommer flera av deras finnas att smaka.

Jag fann Manchester Bitter sådär härligt lättdrucken som en brittisk bitter ska vara. Kaksmakande nyanserad kropp, lätt fruktighet och en rätt så kraftigt men också väldigt behaglig beska. Hade inte varit några problem att sänka 3-4 sådana på rad, minst, om man var ute efter en sådan grej.

Lagonda IPA har en smått tvålig humlekaraktär med mycket grapefruktskal. Beskan drar så smått mot det vita mellan skalet och fruktköttet på en citrusfrukt, precis på gränsen mellan att funka och bli störande. Lite teliknande toner finns också, samt en rätt så anonym kropp, med lätt fruktig avslutning. Kraftig efterbeska. Funkar absolut, men trumfas av Manchester Bitter.

Många av de brittiska bryggare som kommit in på svenska marknaden på senare tid har tenderat att vara från Londontrakten (Beavertown, Brew By Numbers, The Kernel etc). Kul att vi nu får ett bryggeri från de norra delarna av England också. Jag tror absolut att Marble kan tillföra något nytt till den svenska marknaden, särskilt om Earl Grey IPA fortfarande är lika bra som jag minns den. Om nu bara någon kunde börja importera skotska Fyne Ales också?

Manchester Bitter och Lagonda IPA var varuprover

3 kommentarer:

  1. Hej Portersteken och alla andra ölälskare. Kul att bryggeriet Fyne Ales nämns. Ett bryggeri som jag och min fru av en ren slump besökte när vi var i Skottland sommaren 2006. Vi var på Whisky resa och passa också på att besöka div bryggerier som vi passaera. Vägen fram till Fyne Ales var så liten och dålig att jag tänkte, detta måste vara fel väg, här kan ingen ha ett bryggeri. Men till slut kom vi fram till en gård, Dock verkade det som om ingen jobbade eller var där den dagen, men alla dörrar och portar till bryggeriet var öppna. Helt plötsligt dök det upp en kille med snickarbrallor och stort skägg som undra vad vi ville. När vi förklarat vad vi ville fick vi en guidad tur i bryggeriet och jag köpte med en av var av deras öl. Mycket fina öl och riktigt kul om vi får se dom i Sverige

    SvaraRadera
  2. Hoppas dessa kan landa i systemet. Jag är gärna för lite mer bitter från dess hemland.

    SvaraRadera
  3. Enligt denna sida så finnes Fyne hos en svensk importör http://www.dryckeshuset.se/oel/laender/storbritannien

    SvaraRadera