Öl och ost: Kaltbach Gruyere

, , Inga kommentarer
Att ha Gruyère till IPA är en välkänd öl- och ostkombo som testats många gånger av undertecknad och alltid med goda resultat. Jag ville därför testa lite nya kombinationer och se vilka andra ölstilar den fungerar med. Imperial IPA, lager och saison hamnade under luppen.

För att få kalla sin ost Gruyère måste den lagras i källare som håller samma klimat som de grottor man traditionellt lagrat osttypen i. Eller så lagrar man helt osten i sådana grottor, vilket just Kaltbach gör med sin Gruyère, i hela 12 månader. Resultatet är en hårdost med mycket jämn och tät struktur med en del kristaller som ger lite härlig crunch. Smaken är nötig och något mjölkig med fylligt smakspektrum, samtidigt som den har len profil. Riktig god ost som är trevlig att äta som den är, men lite smält Gruyère på hamburgaren eller i en varm macka är också guld.

Först ut i mitt lilla test var Brooklyn Lager, som på bryggeriets produktsida faktiskt anges passa till just Gruyère. Dock rekommenderar de en mild variant vilket kanske inte stämmer helt in på en som grottlagrats i 12 månader, men det provades ändå. Det lyckades inte, kort och gott. Ölet var för lätt och smakerna hittade inga kompisar i osten.

Jag gick vidare till Poppels Projekt 003 Imperial Saison, ni vet, ölen som hade ett något kaosartat släpp häromveckan. Liksom vid Systembolagets skribentprovning tyckte jag inte heller nu att de röda vinbären den bryggts med märktes något särskilt i smaken men tillsammans med osten lyfte verkligen fruktigheten i ölet. Inte riktigt en harmoni men åtminstone ett lyft för ölet.

Sist ut blev Sierra Nevada Hoptimum, en imperial IPA på 10,4 % som jag trots allt tycker ligger en bit ifrån en "vanlig" IPA. Det här funkar bra, med fina harmonier mellan ost och humlekicken, men maltkroppen blir lite för stor för osten att hantera på ett optimalt vis.

Till sist och syvene är det alltså ingen av dessa som puttar ner IPA från Gruyèretronen.

Sierra Nevada Hoptimum släpps på Systembolaget den 3 oktober efter att ha blivit uppskjuten från septembersläppet. Poppels Projekt 003 har släppts en gång redan men efter strulet på webben i det släppet har några flaskor hållts tillbaka till en webblansering i oktober, troligen den 9:e. Brooklyn Lager finns som ni vet både på flaska och burk i fasta sortimentet.

Poppels Projekt 003 och Sierra Nevada Hoptimum var varuprover

0 kommentarer:

Skicka en kommentar