London Calling - nya Londonbryggerier på SBWF

, , Inga kommentarer
Spendrups har gjort en liten satsning på den växande bryggerimarknaden i London och till Stockholm Beer & Whisky Festival som började idag har de tagit med sig sex mer eller mindre nya Londonbryggerier. Dessa presenterades på ett event igår och har sin egen monter under mässan. Ambitionen är att importera deras öl till Sverige för, till en början, restaurangmarknaden. De stora drakarna börjar så smått ge sig in i leken alltså.

De sex bryggerierna är Fourpure, Redemption, By The Horns, Signature Brew, London Fields och Crate. By The Horns har tillfälligt funnits i Sverige tidigare genom importören Five Finest och Signature Brew har man kunnat stifta bekantskap med genom deras samarbete med bandet Mastodon, Black Tongue Double Black IPA, som säljs i beställningssortimentet genom Brands For Fans. De andra är såvitt jag vet helt nya på den svenska marknaden.


Än så länge har de bara bjudit in dem för att delta på SBWF men ambitionen är att börja importera från några stycken eller till och med alla sex. Det här kommer i första hand säljas till krogmarknaden, bland annat eftersom det lär röra sig om relativt små volymer. Varför gör då Spendrups detta? Visst finns det folk på Spendrups som tycker det är kul med mikrobryggarbranschen växer så det knakar och gärna vill vara med och jobba med det. Spendrups VD och koncernchef, Fredrik Spendrup, var på plats i egen hög person för att introducera bryggerierna under gårdagens event. Det innebär också att man får en mer komplett ölportfölj att erbjuda sina krogkunder. En krog som bara haft som Spendrups som leverantör behöver har tidigare behövt gå till andra leverantörer om de vill bredda sitt ölutbud lite mer.

Genom att erbjuda öl som Lagunitas IPA och Brewdog Punk IPA på fat och framöver antagligen några av dessa Londonbryggeriers öl på flaska och burk kan krogar nu få ett bredare utbud utan att ta in fler leverantörer än Spendrups. Det är förstås Spendrups glada för. Att vara ensam leverantör till krogar är något som de stora leverantörerna jobbat med länge och jag tolkar det här draget från Spendrups som, bland annat, ett sätt att kunna fortsätta med den strategin i en ölmarknad med nya kundbehov.

Upphällning av Fourpures Session IPA på burk
Hursomhelst, det är duktiga bryggerier i denna sextett. Under gårdagens presentationsevent på Brittiska Ambassadens egna lilla eventpub, The Pickled Herring, hade de bara en varsin öl med sig. I den begränsade samlingen stod ovan nämnde Black Tongue och Fourpure Session IPA ut allra mest. Två riktigt trevliga öl i sina respektive stilar som är väl värda att prova. Under SBWF har alla bryggerier med sig lite fler öl och åtminstone under den här första festivalhelgen kommer personal från bryggerierna finnas på plats i montern.

Sam från Signature Brew
Phil Lowrey från sajten BeerMerchants.com var också på plats och berättade om hur den explosion av nya bryggerier som skett i London de senaste åren började med en mycket medveten satsning från en mindre grupp bryggare. De var trötta på att London hade blivit allt mer av en öken för god öl och nu har deras satsning definitivt burit frukt.

Vill man spana in fler Londonbryggerier på festivalen kan man t ex kika på Camden Town hos Wicked Wine, The Kernel hos Great Brands och Sverigenyheten Brew By Numbers hos Cask Sweden. De senare två ligger tillsammans med Fourpure och ytterligare några bryggerier längs den så kallade Bermondsey Beer Mile.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar