En kvartett svenska öl på Mackmyrafat

, , 1 kommentar
Pressbild
Att lagra öl på använda ekfat är en stor trend i USA och som kommer allt mer i Sverige. Det senaste svenska fatlagringsprojektet är lite extra spännande då det är inte bara ett utan fyra bryggerier inblandade med en varsin öl och dessutom med fat från den svenska whiskypionjären Mackmyra. Närke, Nynäshamn, Poppels och Jämtlands har alla använt Mackmyrafat till en varsin öl.

Samarbetat lanseras på Stockholm Beer & Whisky Festival nästa vecka (det är dock inte helt entydigt om det betyder att alla fyra öl också är klara och kommer finnas på plats). Samarbetet tar inte slut med att ölen lagras på whiskyfaten. De ska sedan användas igen av Mackmyra för att lagra en ny omgång whisky på. Ölfatslagrad whisky alltså, något som är ovanligt om än inte helt nytt. Alla fat som används är dessutom helt eller delvis gjorda med svensk ek.

Jämtlands har gjort en, vad det verkar, helt ny öl för sitt lagringsprojekt. Den kallas Strong Ale Whisky Cask Edition och kommer även att släppas i beställningssortimentet i december. Poppels har valt att lagra sin härliga DIPA på Mackmyrafaten. Att fatlagra välhumlade öl är ett närmast kontroversiellt ämne i vissa kretsar där vissa tycker att det är att förstöra de goda humletonerna i onödan. Samtidigt har konceptet verkat populärt bland de som provat det i USA, t ex Founder's Doom som är en bourbonfatlagrad Double Trouble. Poppels fatlagrade DIPA kommer bli den fjärde installationen i deras Projekt-serie.

Nynäshamn i sin tur har valt att lägga sin Sotholmen Extra Stout på kraftigt kolade bourbonfat med gavlar av svensk ek.
-Fatlagring kommer på bred front över hela världen men att få göra det här projektet med ett svensktföretag med svensk whisky på svenska fat gjorda av svensk ek är helt fantastiskt. Att det sedan är ettkombinationsprojekt där vår öl sedan får färga Mackmyras whisky gör det hela än mer inspirerande ochvi ser fram emot resultatet med spänning,” säger Lasse Ericsson, huvudbryggare på Nynäshamns Ångbryggeri, i ett pressmeddelande.

Vilket öl som Närke valt att lägga på faten har ännu inte framgått men det är inte första gången de samarbetar med Mackmyra. Deras utmärkta rökbock Anders Göranssons Bästa Rököl är nämligen gjord med rökmalt från Mackmyra. Fatet som används kommer från Thorslunds Kagge, som Närke också arbetat med tidigare, bland annat för en variant av Stormaktsporter lagrad på fat av svensk ek.

Jag tycker det här samarbetet verkar mycket spännande och ett kul steg för den svenska dryckesindustrin, både på öl- och whiskysidan. Fatlagrad är kul och gott och bland de exempel på svenska fatlagrade öl som gjorts tidigare finns flera riktigt lyckade öl.

1 kommentar:

  1. En västkust-dipa på whiskeyfat, say what?! Men det kanske blir bra... Annars har ju Poppels sin eleganta Projekt 002 IS. Dock kanske den inte planeras göras igen.

    SvaraRadera