Oktoberfest på Nya Carnegiebryggeriet

, , Inga kommentarer

Den gångna lördagen bjöd inte bara på Zwanze Day, det var också oktoberfestfirande på Nya Carnegiebryggeriet. Oktoberfestbier, tysk meny, bayerska vimplar, humlerankor och liveband stod på dagordningen och solen strålade över Hammarby Sjöstad hela eftermiddagen.

Efter att ha premiärfirat med Jackdaw och Tempel i Uppsala på fredagskvällen kändes det helt rätt att inleda lördagens äventyr med en stadig lunch i tysk anda. Efter (sedvanligt?) strul på Tvärbanan anlände vi till Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad med en ordentlig hunger. Deras särskilda oktoberfestmeny gav oss valet mellan kyckling med klyftpotatis, bratwurst med sauerkraut eller fläsk med knödel. Ett inte helt lät val men efter lite betänketid var jag mest sugen på korv och surkål. Däremot var ölvalet lätt. Deras särskilt bryggda Oktoberfestbier, först på sejdel och därefter också ett litet provglas med självrunnen dito. Ingen större skillnad dem emellan egentligen.


Riktigt klassisk och välgjord märzen med toner av rostat bröd och lätt humleton. Lättdrucken och god. Den satt förstås också riktigt fin till maten. Plus för fläsk i surkålen och extra plus för god senap, annars var både korv och kål gott utan att vara fantastiskt. Att kunna sitta ute, i skuggan dessutom, och äta lunch i september i jeans och t-shirt med utsikt ner mot vattnet gjorde inte det hela sämre. Särskilt inte när man efter dagens köldknäpp tänker tillbaka på det. Förhoppningsvis var det inte sommarens sista suck, även om oktoberfesten förstås är ett säkert hösttecken.

Utöver oktoberfestbieren blev det även en Amber Ale på cask. Om jag inte upplevde någon större skillnad på oktoberfestbiran på fat och självrunnet så smakade detta betydligt mer levande än jag minns Amber Ale på fat från invigningen i våras. Fyllig smak med små subtila nyanser. Positivt med ett till svenskt bryggeri som vågar satsa lite på cask.

Vid tretiden började ett band lira någon form av oktoberfestinspirerad akustisk musik (men inte riktigt oompah, tror jag). Eftersom vi satt ute hörde vi inte så mycket av detta men det verkade som ett trevligt inslag på dagen. Tillsammans med bayerska vimplar och humlerankor som dekorerade borden infann sig en liten känsla av München ändå, men utan alla fulla turister på den riktiga oktoberfesten.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar