Ölrecension: Fanø Havgus Session IPA

, , Inga kommentarer

IPA har etablerat sig i Skandinavien och är bortom att bara vara en trend. Samtidigt börjar smakrika öl med låg alkoholhalt få allt större fotfäste. Dessa två delar möts i så kallad session-IPA, en stil som har låg alkohol men IPAns humlearomatiska kvaliteter. Danska Fanø har tagit sessiondelen till en ny nivå med sin session-IPA Havgus på bara 2,7 %.

Trots att den bara verkar vara en månad gammal att döma av bäst-före-datumet är den inte sådär särskilt humlig. Fruktig och fin, men inte bang in your face som en bra IPA gärna får vara. Å andra sidan, den blir inte heller metallisk som öl med låg alkohol och mycket humle annars kan bli så den har kanske hittat den rätta balansen.

Dessutom är smaken överraskande fyllig för sin låga alkoholhalt. Visst, det känns fortfarande att det här har låg alkohol och att alla smaker inte riktigt fyller ut ordentligt, men det är gott. En del tropiskt fruktighet, lite kakigt och med en grapefruktsmak som smyger fram i slutet tillsammans med beskan.

Efter ett tag i glaset lyfter smakerna. Om det beror på att den mår bra av att luftas lite eller om det är för att smaklökarna får chans att kalibrera om sig lite låter jag vara osagt, men effekten finns där. I slutändan är nog det här en av de bättre öl under 3 % jag har druckit, åtminstone bland de humligare varianterna.

Ett smärre problem är att den kostar närmare 50-lappen på lokala ölbutiken här i Esbjerg, som trots allt bara är tjugo minuter från bryggeriet. Visst är det värt att betala lite extra för god öl men det här är kanske lite dyrt för att bli en bra vardagsöl.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar