Björn Falkeström utsedd till Årets Ölperson

, , Inga kommentarer

Årets Ölperson är ett pris instiftat av Galatea för två år sen och som utses av en oberoende jury. Årets pristagare är grundaren av Oppigårds, Björn Falkeström och priset är ett stipendium på 35 000 kr. De tidigare vinnarna är Marianne Wallberg och Jan-Erik "Janko" Svensson som båda också ingår i årets jury.

Utöver Marianne och Janko ingår även Edward Blom, Jessica Heidrich och Hans Nordlöv. För läsare av den här bloggen är den sistnämnda möjligen en aning okänd och då kan nämnas att Hans har lång erfarenhet från Pripps och Carlsberg och har varit med och sett till att Carnegie Porter bevarats genom åren.

Juryns motivering för att tilldela Björn priset som Årets Ölperson 2014:
Med envishet, integritet och passion har Björn Falkeström på Oppigårds banat vägen för mikrobryggerier i hela landet. Genom sin ständigt höga kvalitet blir Björn Falketröm hyllad av ölkännare samtidigt som Oppigårds når längre ut i stugorna än något annat hantverksöl i Sverige. Björn Falkeström har med sitt outröttliga arbete lyft svenskt öl till en helt ny nivå.

Det är förstås bara att instämma i juryns motivering och säga att Björn är en mycket värdig vinnare till detta pris. Att hyllas av såväl alla möjliga ölentausiaster, inklusive oss ofta nyhetsfixerade ölbloggare, som av "folket i stugorna" samtidigt som man ständigt växer av egen kraft för att nå ut till ännu fler, det är det ingen annan i Sverige som gör nu. Särskilt inte när man tar in i beräkningen att man gör det med ett gäng produkter, utan att ha ett ensamt flaggskepp som drar det tunga lasset.

Oppigårds är en framgångssaga men framgång föds inte ur tomma intet. Det ligger hårt slit bakom, både från Björn och hans fru Sylwia samt förstås hela teamet på Oppigårds. De har trampat sin egen väg och de har gjort det från en liten landsby i södra Dalarna.

I sitt rätt så spontana tacktal började Björn med att ta tillfället i akt och uppmana oss som var närvarande att skänka pengar för att bekämpa ebolaepidemin. En investering, som Björn kallade det. Att i en stund som egentligen är ägnad till honom ta upp något helt annat tycker jag är fint. Jag kommer att skänka en slant och vill dessutom förlänga Björns uppmaning till alla er läsare.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar