Årets lyxjulmustar

, , Inga kommentarer
När hösten just börjat slå sina klor om Sverige på allvar känns det kanske lite tidigt att börja prata om julen, men det är bara en dryg vecka kvar tills juldryckerna börjar släppas på Systembolaget. I dagligvaruhandeln är julmusten till och med redan ute. I vanlig ordning har Spendrups/Nygårda släppt sina fatlagrade varianter och Carlsberg/Apotekarnes sin årsmust med "hemlig" ingrediens.

Det som kanske framförallt särskiljer Nygårdas fatlagrade varianter från julmustmängden är att de inte är lika söta. Inte i närheten. Fortfarande sött givetvis, det är läsk vi pratar om, men inte sådär dundersött. Romfatlagringen ger också en påtaglig ton av arraksboll medan den bourbonfatlagrade varianterna är lite mer subtil i sina nyanser. Min favorit av dem är helt klart den bourbonfatlagrade.

Årsmust från Apotekarnes har ett koncept med en "hemlig" ingrediens som man kan gissa när man dricker musten och sedan kan man dra loss en liten flik på baksidesetiketten och få svaret. Om det är någon som inte vill veta vad den hemliga ingrediensen är innan ni prover musten själva ska ni sluta läsa här.

Liksom Nygårda satsar Apotekarnes på en lyxig presentation med sjuttiofemcentiliters glasbutelj med champagnekork och grimma samt en etikett långt ifrån de vanliga röda tomteetiketterna. Hur stor skillnad det verkligen är på drycken i denna flaska och en vanlig flaska från Apotekarnes Julmust låter jag vara osagt, men den är i vart fall märkbart sötare än Nygårdamusten.

Den där hemliga ingrediensen är apelsin och julmusten får en ton som påminner om apelsinchoklad. Det funkar riktigt bra!  Helt klart en intressant variation på julmust utan att vara riktigt lika "vuxen" i sin smakprofil som Nygårdamusten. En "lyxigare" must för barnen och sötsugna vuxna.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar