Draknatt på Pressklubben

, , Inga kommentarer
Häromdagen var det Draknatt på Pressklubben med flera varianter av Gulden Draak och därtill den uppsaliensiska Zwarte Draak från Jackdaw som är en sorts mörkare tolkning av tidigare nämnda öl. Med vintageflaskor, specialvarianter och drakgryta var det verkligen en välsmakande kväll i drakens tecken.

Gulden Draak är en alldeles utmärkt öl i sig själv, men den här kvällen trumfades den av både sig själv och sin mörka klon. Med sig själv menar jag av vintageflaskorna från 2006 som kvällen till ära hade grävts fram ur gömmorna. Istället för en eldig och estrig öl (för att hårddra det) möttes man av djupa, madeiriserade smaker av torkad frukt och kola, utan spår av alkohol. Den hade nog passerat sin topp så den började kännas så smått dammig och med lite väl mycket portvinstoner. För att inte tala om att etikettklistret gett upp för längesen.


Som ett gästspel den här kvällen fanns också öl från Uppsalabryggarna Jackdaw och Tempel. Efter premiären för en dryg månad sedan blev det här första gången deras öl serverades utanför Uppsala. Att det blev just den här kvällen beror förstås på att Jackdaws flaggskepp Zwarte Draak är starkt influerad av Gulden Draak. Som man förstår av namnet är den däremot mörk till färgen och därtill är den också två procent starkare.

Jag har provat Zwarte Draak vid ett par tillfällen, både som kommersiell öl och som hembrygd, men aldrig sida vid sida mot Gulden Draak. Får jag säga det själv är den ett snäpp vassare än sin förebild, och det var svårt att inte tänka på metaforer med Star Wars, med någon som genom mörkrets krafter blir större och starkare än sin mentor.


Tempel hade med sig en helt ny öl på fat, Hekate. Återigen en suring, som efter direktleverans genom en tågresa till Stockholm var lite väl livlig och skummade rejält ur kranen. I doften fanns en stark ton av parmesanost och "babykräk", men smaken var lätt och frisk med härlig syra. Den riktiga skatten från Tempel fanns dock i kylskåpet, i form av några flaskor av rödavinbärsvarianten av Helios som är en fantastisk suröl med mycket bärsmak. När jag lämnade Pressklubben igår kväll fanns 4-5 flaskor kvar i kylen. Har du tur finns några fortfarande kvar.

Och så var det ju specialmat för kvällen också. Drakkött kokt i Gulden Draak och kryddat med dragon. Två av tre nämnda ingredienser är faktiskt helt sanna också. Detta serverades med potatisstomp, kokta morötter och en rejäl slev uppskummad sky. Härligt värmande i höstrusket och förstås riktigt gott att skölja ner med en Gulden Draak.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar