Stora överraskningar från små bryggerier på SBWF

, , Inga kommentarer
Westerbottens Bryggeri
I år var det premiär för en särskild nybryggarmonter på Stockholm Beer & Whisky Festival där 14 småbryggerier samlades. Både där och hos småbryggare med egna montrar kunde man hitta några riktigt roliga öl. Framtiden för ölsverige ser fortsatt ljus ut alltså.

De som stod ut allra mest i nybryggarmontern var Westerbottens Bryggeri från Sävar norr om Umeå. Inte för att hade de allra häftigaste eller mest innovativa ölen, utan för att de startade i somras och redan har lyckats få fram två riktigt rena och välsmakande öl. Deras red ale var förvisso mer likt en brown ale men ändå riktigt god och deras pilsner sådär härligt krispig. Receptet till deras IPA behöver slipas vidare på men det visste de också om själva.

Tillbaka till pilsnern och red/brown alen så var det inte bara en brist på felsmaker, vilket i sig inte är helt vanligt från ett helt nytt bryggeri, det var också välbalanserat, fylligt och nyanserat. Imponerande!

Dalarado hade en öl som både hette och smakade som en brown ale som även den var riktigt bra. Rund och fyllig i smakerna utan att bli tung. Riktigt snyggt! Det där med brown ale från nya småbryggerier verkade vara lite av en grej, Brygghuset Finn Brown Ale vann ju pris för bästa svenska fatöl alla kategorier.


Coppersmiths hade en egen monter och hade ett gäng trevliga öl. Kanske allra mest anmärkningsvärt är att de redan har vunnit en lansering i Systembolagets fasta sortiment med sin White IPA som släpps i mars nästa år. En härlig blandning av saisonjäst, vete och moderna humlesorter. Bolagslanseringen vann de i konkurrens med bland annat Oppigårds, som väl i och för sig kanske inte hade fixat den jästprofil som Systembolaget verkade leta efter.

Lite öl från Dykes Brewery var också spännande att få prova efter att ha hört mycket gott om dem. Bäst av de jag provade var stouten, härligt torr och rostig. Verkligen kul att det börjar bubbla även norrut i vårt avlånga land.

Till sist måste jag förstås nämna Gamla Enskede som ställde ut med tre riktigt bra lättöl. Ja, de gör förstås inga starköl. Snygga öl som går bra till mat och där framförallt portern stack ut lite extra. Ett bryggeri som verkligen tillför något till Sveriges öllandskap, som blir allt mer komplett.

En liten applåd också till initiativet med nybryggarmontern. Mycket bra att även de allra nyaste och minsta får lite plats på en av världens största ölfestivaler.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar