Lokalkollen: Poppels Projekt 001 DIPA

, , 3 kommentarer
Poppels har inlett ett ny serie med engångsöl kallat Projekt. Först ut är 001 Dubbel IPA som endast släppts i 1600 liter och är tillgänglig via det lokala beställningssortimentet. Som en av de bästa DIPA som gjorts i Sverige rekommenderar jag starkt att man försöker få tag på en innan de är slut.

Doften är fullt i klass med några av de bästa DIPA jag har haft äran att sniffa på och utan tvekan den bästa humlearomen jag någonsin upplevt från en svensk öl. Helt outstanding med massor av ren tropisk frukt, söt citrus och kanske en gnutta tall och blommor. Mycket humle, men inte på något vis överhumlad.

Smaken är balanserad med drag av småkakor och karamell tillsammans med humlen som dock inte kommer fram riktigt lika mycket som i doften. Det finns en viss sötma som visserligen passar fint tillsammans med fruktigheten från humlen, men som ändå kunde ha varit lite lägre.

Med lägre restsötma hade balansen skiftat till beskans fördel och kanske hade också humlen kommit fram mer i smaken också, två egenskaper som skulle kunna förbättras i denna öl. Med dem på plats hade den kunnat vara en DIPA i världsklass, nu får den nöja sig med att vara bland de bästa som Sverige producerat i stilen. Och det är verkligen inte illa pinkat för ett bryggeri av Poppels ringa ålder.

Jag har beställt ett par flaskor till. Gör det du med innan de tar slut och drick dem sedan medan de fortfarande har färskheten med sig.

3 kommentarer:

 1. Johan, du som har kläm på det här med felsmaker. Beställde omedelbart hem ovanstående, men den hade lite stalliga funk-drag i inledande smak när man tog den i munnen. Dessa stalltoner försvann dock i eftersmaken, men jag var ändå inte helt nöjd med funkigheten. Kan detta bero på att jag fått en infekterad flaska? Drack även en Lagunitas HopStoopid för en vecka sedan som var ännu stalligare och jag började fundera om inte lite vildjäst gått bananas i bryggningen eller om det var medvetet. Kan du sprida ljus i frågan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan bero på en infektion av brettanomyces. Jag har tyckt mig uppleva det i vissa andra öl från Poppels, dock aldrig i något från Lagunitas och har aldrig hört någon som fått infekterade flaskor från dem. De är ett av de största bryggerierna i USA och lär ha en gedigen hygien och kvalitetskontroll så det är mer osannolikt att du fått en infekterad flaska från dem, även om det såklart kan hända.

   Det skulle ju också kunna vara något från humlen som du associerar till stall, båda ölen är ju kraftigt humlade.

   Det enklaste för dig kan nog vara att prova en öl som bryggts avsiktligt med brettnomyces och se om du känner igen smakerna. T ex Brekeriet Funkstarter, Orval eller Oud Beersel Oude Geuze, alla går att få tag på via Systembolaget och är alla öl som är värda att prova ändå :)

   Radera
 2. Killer (Johan i Sumpan)6 november 2013 kl. 20:58

  Lysande. Stort tack, Johan. Jo, jag misstänkte själv att det kunde vara lite brett som spökade, då jag har provat några öl med brett och de har inte riktigt gått hem hos mig. Brukar vara lite vaksam när jag öppnar ölen, om det pyser väldigt lite är det risk att kapsylen inte varit riktigt påsatt (tät) och då kan det hända ett och annat med ölen har jag noterat... :) Nej, har också druckit en hel del Lagunitas tidigare, dock ej just Hop Stoopid, och har aldrig noterat några stalltoner tidigare.

  SvaraRadera