Porterstekens steak sandwich

, , Inga kommentarer
En rejäl steak sandwich är ett underverk för smaklökarna och passar lika bra att äta som comfort food hemma som att ta med sig som kall lunch till exempelvis en ölfestival. Det går att variera i alla oändlighet men här kommer Porterstekens variant.

Börja med köttet. Jag föredrar entrecote till mackan, men även ryggbiff funkar fint. En bit på 150-200 gram per person är lagom. Se till att ta fram det i god tid så det hinner bli rumstempererat innan det är dags att steka. Den fula snabbvarianten är förstås att köra det kylskåpskalla köttet på mikrons upptiningsfunktion en kort stund. Är köttet kallt när du börjar steka kommer det bli torrt på ytan och rått i mitten.

Sätt en torr stek- eller grillpanna på högsta värme och låt stå i några minuter så den blir riktigt varm. Smörj under tiden in ditt kött med olivolja. En biff som är 1,5-2 cm tjock behöver omkring 5 minuter på högsta värme för att bli fint rosa i mitten. Vänd varje minut för en jämnare stekning. Salta och peppra köttet i pannan. Snåla inte!

Lägg biffen att vila en stund. Skär upp ditt bröd, t ex en bit baguette eller en ciabatta. Blanda en snabb vinägrett på olivolja, vinäger och senap samt lite salt och peppar. Sprid ut över ena brödhalvan. Ta fram en god marmelad, chutney eller relish, t ex en rödlöksrelish eller äppelchutney och lägg på ett tunt lager på den andra brödhalvan. Ta en bit ost, t ex fetaost eller kittost, och skiva upp över brödet. 50 gram bör räcka feta, kittost vill man kanske ha lite mer av.

Skär ditt stekta kött i tunna skivor med en vass kniv och lägg ut över mackan. Toppa med ruccola och kanske lite paprika eller oliver och slå ihop mackan. Avnjut på en gång eller slå in i folie och ta med som matsäck på utflykten, tågresan eller ölfestivalen.

Det här går helt otroligt trevligt ihop med en brittisk bitter, t ex Fuller's ESB eller Dugges Gustafs Finger. Brödig och karamellig malt slår sig samman med brödet och köttets stekyta, fruktigheten går ihop med chutney/marmelad/relish och en inte alltför överdriven humlighet passar fint för att möta upp osten. Det är ju inte helt olikt en ploughman's lunch ihopslaget i en macka så det är inte så konstigt att brittbira passar bra till.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar