Lokalkollen: Snedjäst kvartett

, , 2 kommentarer
I beställningssortimentet finns ingen kvalitetskontroll från Systembolaget, vilket även gäller det lokala beställningssortimentet. Med många nya bryggerier händer det därför ofta att man stöter på öl som kanske inte riktigt blev som de skulle, åtminstone inte när de väl nått kunden. Jag stötte på fyra sådana på samma kväll.

Under Stockholm Beer & Whisky Festival provade jag några öl från Adelsö som alla var riktigt trevliga skapelser. Med vetskapen om att jag hade Boom Boom Blonde och Rocket IPA i kylskåpet hemma provade jag aldrig dessa på festivalen. Tyvärr visade sig dessa två ha lite problem. Boom Boom Blonde hade väldigt bråttom ur flaskan och gav ett glas fullt av skum och smaken bekräftade sedan misstankarna. Tydlig infektion och mer eller mindre odrickbar. Tyvärr verkar det inte bara vara jag som haft problem, har hört flera andra som upplevt den som infekterad.

Rocket IPA uppvisade också den smaker som troligen kommer från en brettinfektion, dock inte lika långt gånget som Blonden. Ändå så pass att det knappt gick att känna igen som en IPA och även denna fick möta vasken. Synd! Förhoppningsvis får de ordning på hygienen.


Leufstabruk utanför Uppsala har tidigare släppt en Blonde som varierat enormt i kvalitet, från riktigt trevlig via mindre bra till totalt snedjäst. När jag nu provade deras nya IPA doftade den snarast som en dålig överoxiderad oud bruin, tills den fått stå en stund och luftat av de värsta defekterna. Med lite luftning gick den att med lite vilja känna igen som en IPA men fortfarande med flera smaker som inte hörde hemma och åkte därmed till slut i vasken.

Bitter & Kränkt är en av de nyare ölen i ölserien med Herman Hedning som görs på Strömsholms och ska föreställa en brittisk bitter. Som sådan gick den också att känna igen och i grunden verkade den väldigt trevlig men även i denna fanns felsmaker som störde. Tyvärr är det inte första gången jag upplever problem med Strömsholms öl.

Jag hoppas att det ändå är mer eller mera isolerade händelser och annars att dessa bryggerier kan få ordning på sin hygien och sin jäsningskontroll.

2 kommentarer:

 1. Sluta vaska, börja reklamera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller ännu hellre, höra av sig till bryggerierna och berätta om sina upplevelser av deras öl, både de positiva och de negativa.

   Att reklamera öl är ju tyvärr lite omständigare än att reklamera vin och sprit eftersom flaskorna oftast inte är återförslutningsbara (om man inte råkar vara hembryggare med en kapsyleringsapparat) och dessutom rör det sig oftast om ganska små summor. Dessutom lite osäker på vad som händer med reklamationer på produkter från beställningssortimentet. De skickas inte på labb i alla fall.

   Radera