Makalös middag med Midtfyns

, , 1 kommentar

Eddie Szweda kan vara Skandinaviens mest karismatiska bryggeriägare och hans mix av stand-up och ölsnack borgar för en underhållande provning av Midtfyns öl. Blandar man sedan in Uppsalarestaurangen Picnic i leken och låter de ta fram en middag till Eddies öl har man skapat en oförglömlig kväll.

Midtfyns öl är ofta välbalanserade och snygga med bra mategenskaper. Kanske inte något för den som bara söker tokhumlade öl, magsårssura lambics eller de senaste extremiteterna i ölvärlden, men därmed inte sagt att det inte sker innovation på Midtfyns. Se bara på snusölen Rough Snuff. När Robert Mentzer och hans team på Picnic bestående av Jesper Zällh, Johan Fasth och Hanna Åbrodd fått gå lös på matkombinationer till Midtfyns öl lyfts det hela ändå till en ny nivå.


Middagen som presenterades på Picnic var uppdelad i tre serveringar samt en liten sötsak som avslutning och vid varje servering var de olika komponenterna uppdelade för sig och parade med en varsin öl. Totalt provades därför nio olika öl till maten med mer eller ännu mer goda resultat. Allt som allt var det här en kulinarisk upplevelse av högsta rang och det är bara att lyfta på hatten åt gänget på Picnic. Eddies egna show mellan serveringarna lyfte också helhetsupplevelsen av kvällen några snäpp extra. Jag har nog aldrig skrattat så mycket under en ölprovning, men man ska förstås inte vara pryd eller för PK om man ska uppskatta allt.


Till att börja med serverades lättrimmad hälleflundra med en potatis- och citrusbakelse samt en rödvinssås med anis, fänkål och grönpeppar. Dessa parades i tur och ordning med Midtfyns Ale, Wheat och Rough Snuff II. Potatis- och citrusbakelsen med Wheat var ren magi då den limekryddade ölen gifte sig perfekt med den citronkryddade bakelsen. Med fisk, potatis och sås tillsammans i en tugga var det istället Ale som bjöd på den allra bästa kombon i mitt tycke då den kraftiga sältan i fisken dämpades av såsen och sedan lyfte ölet ett snäpp. Jonas H som satt vid mitt bord tyckte istället Rough Snuff II var bäst till men vi var båda överens om att det var god öl, grymt god mat och en riktig 1+1=3-upplevelse.


Huvudrätten var förstås inte sämre och bjöd på grytstekt ripa i sås på sommarblomste, en mix av gul, svart och trattkantarell som smörstekts och honungsglaserat samt rökt sidfläsk med äpple. Till dessa bjöds i tur och ordning IPA, Chili Tripel och DIPA. Av de enskilda kombinationerna var chiltripeln med kantarellerna något oväntat den bästa, där sötman i ölen mötte honungen och chilin spelade oväntat bra mot svampsmaken. Den följdes tätt av ripa med IPA medan sidfläsk och DIPA inte var lika lyckat. Däremot var det DIPAn som var trevligast när man blandade de tre delarna i rätten.

Som en liten efterrätt bjöds ett julkryddat fruktbröd med en hallon- och chokladmarmelad och flingsalt tillsammans med Jule Stout och X Porter. Inte helt oväntat fungerade den kryddade stouten mycket bra med det kryddade brödet, men det var när man tog bröd med marmelad och doppade i salt och en sipp X Porter till som det började slå gnistor på riktigt. Frukt, kryddor, choklad, sälta och hallon myste med chokladsmaken från portern och allt smälte ihop sådär härligt att man bara satt och log.Middagen avslutas med en "munskölj" bestående av ingefärasorbet i ett shotglas, följt av två hemlagade kola med Barley Wine i glaset. Den ljusare kolan med ölet var magiskt bra medan den mörkare kolan hade lite för mycket chokladsmak för att passa ölen ordentligt.

Sammantaget var jag mycket, mycket nöjd med kvällen och är väldigt glad att det börjar hända lite på öl- och matfronten även i Uppsala och framför allt att det sker med den här nivån på maten. Två stora tummar upp till alla inblandade!

1 kommentar:

  1. Midtfyns är ju riktigt vassa; det var deras imperial stout som tog mig vidare till ölnörderi på riktigt. ;) X Porter är nog bland det bästa jag druckit någonsin dessutom!

    SvaraRadera