Ölrecension: Haandbryggeriet Tindved

, , Inga kommentarer
I samband med Skandinaviska Ölskribenters Förenings årsmöte som var den gångna helgen fick jag två flaskor från Haandbryggeriet av Knut Albert. Mycket vänligt! Nyfikenheten var särskilt stor på Tindved, en ale som bryggts med havtorn, och jag väntade inte länge på att öppna den.

Jag hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig av den här ölen. Vad är det för sorts öl i grunden? Vad kommer det smaka? Hur smakar egentligen havtorn? Min närmaste erfarenhet av havtorn är nog en havtornsgelé. Jag visste inte ens om det här var en mörk eller ljus ale innan jag öppnade flaskan.

Det visade sig vara en ljus öl med en mycket frisk och "ljus", bärig doft som jag antar att havtornen är skyldiga till. Jag kan inte riktigt jämföra det med någon annan öl jag har druckit. Härligt! Det närmaste jag kan beskriva karaktären med är som en blandning av hjortron, enbär, örter och röda vinbär.

Jag hade nog förväntat mig något surt men det är snarare en något söt öl med aromer som leder mot syrlighet utan att själva ölen har någon större syra. Ett spännande spel med den sötsura balansen helt klart. Efter en inledande fas med att försöka identifiera vad tusan det smakar inser jag att det också är gott. Smaken faller lite tvärt mot slutet, innan eftersmaken kickar in och hade det inte varit för det hade det här varit en riktigt god öl. Man kan inte låta bli att undra hur den utvecklas med tiden, men jag gissar att den egentligen ändå är bäst utan lagring.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar