Lagringsexperiment: Struise Pannepot 2006 & 2007

, , Inga kommentarer
Hög tid att prova av lite lagrad öl igen och vad passar bättre för ett sådant tillfälle än belgisk vintageöl? Pannepot får ses som ett av Struises flaggskeppsöl och finns i tre-fyra variationer utöver denna grundvariant som för närvarande rankas av Ratebeer som den femte bästa belgiska ölen. Senaste årgången släpptes nyligen på Systembolaget och ni som har några flaskor kvar gör gott i att prova att lagra denna öl något år.

Dessa flaskor kom jag nyligen över till vrakpriset 20 danska kroner styck, lagrade och klara. Under vilka förutsättningar de har lagrats känner jag inte till och eftersom de är äldre än Mikkeller Bar (som de köptes från) har de också lagrats på minst två ställen.

Om den senaste årgången (2011), som kom på Systembolaget i december, skrev jag såhär:
"Mycket pumpernickel och lite eldig rost. Torkad frukt ligger i bakgrunden och lurar. Intensiv smak som drar åt rågbröd med marmelad. Tungt och intensivt, kan nog bli ännu bättre med lite ålder."

Med 4-5 år på nacken har den förändrats otroligt mycket. Varken pumpernickel eller rost finns kvar i smaken, inte heller är den eldig. Faktum är att de 10 % har blivit farligt väldolda med åren. Nu smakar det istället som en fruktkaka med drag av vanilj och lite portvin. Kanske lite drag åt mandellikör såväl som cognac. Det är många små nyanser i en smak som fortfarande är intensiv men inte lika "på" som den är när den är yngre. Skillnaden mellan 2006 och 2007 är framförallt att 2006 har lite lägre smakstyrka men har rikare nyanser.

Som alltid med lagrad öl beror det mycket på personlig smak om det är värt att lagra en öl eller inte. I fallet Pannepot kan jag åtminstone konstatera att lagringen har gjort stor skillnad för ölen, som utvecklats i en riktning som jag tycker är väldigt trevlig. Överlag är det rundare, mjukare och lugnare, vilket jag uppskattar. Vid rätt tillfälle är en 5-6 år gammal Pannepot en öl som jag tycker är guld värd att kunna plocka fram och njuta av.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar