Tema: Oppigårds - Recension av Thurbo Stout

, , Inga kommentarer
I den sista delen av Oppigårdstemat recenseras den starkaste ölen Oppigårds har producerat till dags dato: Thurbo Stout. För ett bryggeri som funnits i 10 år och har en inriktning på modern öl kan det tyckas märkligt att en öl på 8,7 % är det starkaste som man producerat. Samtidigt känns det väldigt typiskt Oppigårds att hålla sig inom ett mer volymvänligt alkoholspann.

Thurbo Stout är den första ölen i Thurboserien som ska innefatta öl med lite högre alkoholstyrka och kraftigare smak. Namnet är taget från den gamla stavningen av den närliggande orten Turbo. Ett exempel på Oppigårds typiska vilja att på olika sätt värna om och involvera det lokala i sin verksamhet. Namnet uttalas tur-bo, med tur som i turlig.

Själva ölen är svart som natten med ett litet och nätt ljusbrunt skum. I aromen finns de typiska dragen av choklad, mild rost och kaffe men också en lätt viff av aska. Smaken har en del sötma som jag gillar och faktiskt en liten sälta. Alkoholen är mycket väl dold och smakerna känns sammanbundna. Den verkar ha mognat till sig en del sedan jag provade den på Stockholm Beer & Whisky Festival.

Sammanfattningsvis en trevlig imperial stout som inte sticker ut men som är lättdrucken och inte alls så tung och "svår" som en del konkurrenter kan vara.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar