Lokalkollen: Brekeriet Funkstarter

, , 1 kommentar

Funkstarter är den senaste skapelsen från Brekeriet och som vanligt är det en öl som är utjäst med bland annat brettanomyces. Jäststammen, som i ölnördsmun ofta kallas för brett, ger en funkig smak till ölet. Därav namnet. Sedan 2 januari finns Funkstarter att beställa till hela Sverige.

Jag vet inte hur det är tänkt att man ska tolka det exceptionellt coola namnet, men jag väljer att tolka det som att det är en bra startöl för den som vill prova lite funkig öl. För det är precis vad det är. Funken är nämligen mild och behagligpå ett mycket inbjudande vis.

Denna skånska saison är en aning söt och med låg beska, men tack vare touchen av brett blir den ändå uppfriskande. Den lätta funken ackomponjeras med smaker av honung, peppar och citrus till en kombination som är mycket lättdrucken.

Det som är så spännande med brett är att den arbetar mycket långsamt, vilket gör att man i brettade öl ofta kan märka hur funkigheten tilltar över tiden och ölet blir torrare. Den här Funkstartern från batch 1 är fortfarande färsk och det finns all anledning att tro att jästen kommer att fortsätta arbeta i flaskan. Sparar man den till sommaren kommer man troligen känna en klar skillnad.

Funkstarter ingår i Brekeriets "black label"-serie med öl som de ska brygga återkommande. Ett tips är att köpa några flaskor, dricka (minst) en nu och spara några som du sedan kan prova mot en senare batch för att se hur bretten påverkar ölen över tiden. Ett enkelt och lärorikt experiment om man vill få bättre kläm på brettanomyces.

1 kommentar:

  1. Jag hade en cl eller så kvar i min flaska. Doftade på den ett par dagar senare och då hade den en fantastisk surölsdoft. Smakade gott också.

    SvaraRadera