Världsklassölen i ordinarie sortimentet

, , 11 kommentarer
Mitt ibland alla exklusiva släpp och spännande dyrgripar som kommer på Systembolaget är det ibland lätt att glömma bort att vi också har några av världens bästa öl på hyllorna året runt. Jag har funderat lite kring vilka toppöl vi har i det ordinarie sortimentet.

Låt oss börja bland veteölen. Weissbieren från Weihenstephaner, Paulaner, Franziskaner och Schneider hör alla till de bästa i världen inom sin stil. Detsamma gäller Schneider Aventinus när det kommer till weizenbock och Hoegaarden när vi pratar witbier. Är man sugen på klassisk veteöl har man det helt enkelt ganska bra.

Bland de lite humligare ölen finns nu Oppigårds Amarillo i butiker över hela landet, liksom Punk IPA som båda får anses höra till världseliten vad gäller välhumlade öl kring 5-6 %. Har man en humlecraving kan man lätt släcka sin törst med någon av dessa två, som dessutom brukar ha tillräckligt bra snurr för att man ska hitta färska flaskor på hyllan. Dessutom får vi Oskar Blues Dale's Pale Ale i ordinarie sortimentet i mars.

Om man har gått över till den mörka sidan finns Fuller's London Porter som definitivt får anses som en av de bästa porters i världen. Jämför man Yeti med andra imperial stouts som görs året om, och därmed skulle kunna finnas på hyllan året om, är det få som kan konkurrera med den.

Det är lite mer tunnsått bland de belgiska stilarna men sträcker man sig även till T9* hittar man Rodenbach Grand Cru, Saison Dupont, Rochefort 8 & 10, Orval samt Westmalle Dubbel och Tripel. Sju olika öl i sju olika stilar (beroende på hur många stilar man tycker det finns för starka mörka belgare) som inte bara är bland de bästa inom sina stilar utan också är klassiska stilexempel och måttstockar för andra öl.

Bland lagerölen tycker jag framförallt att Brooklyn Lager är värd att lyfta fram som ett toppexempel på halvmörk lager och bland brittiska ales hör Fuller's ESB fortfarande till toppskiktet, men även Jämtlands Pilgrim tycker jag är mycket bra som en lättare brittisk ale.

Självklart finns det också många stilar där vi inte har varje-dag-tillgång till det bästa som finns att tillgå. Ljus lager, DIPA, geuze och fruktlambic är några stilar där jag tycker att det som finns i det ordinarie sortimentet inte mäter upp till det bästa inom stilarna medan barley wine inte finns representerat alls. Jag har dock ganska höga förhoppningar på att den svenska DIPA som kommer till ordinarie sortiment i juni blir riktigt bra.

På det hela taget kan jag ändå gå ut från ett spontant besök på en lite större Systembolagsbutik med en påse öl som håller absolut världsklass. Och det kan jag göra året runt.

*T9 är en modul med produkter som ingen butik måste ta in men som alla får ta in och som går att beställa styckvis överallt med 2-3 dagars leveranstid.

11 kommentarer:

  1. Trevlig lista Johan och man nickar godkännande till dina val.
    Under DIPA-etiketten skulle jag vilja föra in BrewDogs Hardcore IPA, samt under Imperial Porter Flying Dogs Gonzo.

    SvaraRadera
  2. Håller fullt med er båda! Men också:
    Modus hoperandi, Indian tribute, stottskällans imperial stout, bedarö bitter, sierra nevada pale ale

    SvaraRadera
  3. Håller med, vi har verkligen öl i världsklass väldigt lättillgänglig till bra pris.

    Däremot tycker jag det är helt sjukt att det inte finns någon DIPA eller Barley Wine. Bötet har kommit till ett fåtal butiker annars är det helt tomt. Jag hoppas att Ale hyllan kommer växa. Jämfört med ljus lager så är det faktiskt sjukt lite. Men jag tror det kommer lösa sig med tiden. Känns som allt fler vågar testa lite Ale aka craft beer.

    SvaraRadera
  4. Duvel borde tillhöra listan (96 resp. 100 på BA), under belgisk ljus ale.

    däremot kan man väl diskutera Brooklyn lager? nog är det en schysst öl (en wienerlager?), men mer än så? kalasölet är bättre då. samma med punk ipa och amarillo - båda goda öl, men mäta sig med amerikanska förebilder?

    den förnämsta öltypen är pilsner tycker jag, inget slår en balanserad, välgjord pils - men hur håller sb måttet där?

    SvaraRadera
  5. Jag skulle nog snarare lyfta fram Modus än Punk, kanske även Hop Yard. Hardcore täcker väl in DIPA.

    Bland det svarta får man inte heller glömma Carnegie. Inte mycket som Carlsberg gör bra, men den har de inte sabbat än.

    Chimay är ju utan tvekan uppe där med de andra trappisterna.

    Oud Beersel's Geuze är väl kanske inte bland de bästa, men den är långt ifrån dålig. Fruktlambik kommer det ju också i mars.

    Rököl har vi inte mycket, men det som finns är bra; både Schlenkerla och N.O. rökporter.


    @ senaste Anon:
    Amarillo tycker jag nog inte är något att diskutera. 98/99 på RB, högre rAvg än så väl Sierra Nevada Pale Ale som Dale's på BA.


    Appropå det; Sierra Nevada Pale Ale och Torpedo kan nog också anses höra hemma här... det finns rätt mycket bra, trots allt.

    SvaraRadera
  6. Oj, så många kommentarer. Roligt :) Försöker svara på allt i ett svep.

    Duvel och Aecht Schlenkerla håller jag med om att de borde omnämnts. Min miss!

    De IPA och DIPA som nämnts, som Hardcore, Modus etc håller jag inte med om att det hör till det bästa som finns i respektive stilar, särskilt inte om man väger in att de sällan är riktigt färska på Systembolaget (vilket Amarillo och Punk brukar vara). Modus och Punk håller jag också som lite olika typer av öl. Amarillon tycker jag absolut står sig mot sina amerikanska dito.

    Carnegie, Chimay, SN PA m fl är alla bra öl som vi kan vara glad att vi har tillgång till, men jag tycker inte de håller samma yttersta toppklass som de som nämns i artikeln.

    Krieken som kommer i mars blir Boon Kriek som jag tycker ligger en bit bakom t ex Cantillon Kriek.

    NO Kalasöl håller också mycket hög klass i den stilen men har ju ramlat ur sortimentet (finns numera att beställa genom lokala beställningssortimentet istället).

    Bland pilsner är tunnsått med riktigt bra varianter på bolaget. Det man kan göra är att beställa Pickla Pils genom lokala BS.

    Till sist, kul med diskussion! Jag har försökt hålla mig lite till öl som också allmänt anses som bland det bästa som finns i stilarna men självklart spelar ens egen smak in när man sitter och gör listor. Poängen är egentligen inte VILKA öl som är i världsklass utan just ATT vi har världsklass öl året runt på Systembolaget :)

    SvaraRadera
  7. "Dugges Gustafs Finger Strong Bitter" borde kanske platsa bland dom brittiska sorterna

    SvaraRadera
  8. Hej! Vad tror du om att skriva en uppdaterad variant av det här inlägget? Jag har hittat till din blogg ganska nyligen, och tycker att det här inlägget fortfarande är väldigt intressant för att peka på vad monopolet faktiskt gör bra. Ett inlägg där du delger dina favoriter i de stora stilarna i det ordinarie sortimentet vore väldigt uppskattat :)

    Eller bara en kort kommentar här om vad du tycker har förändrats på nästan fyra år, särskilt gällande DIPA. Jag har fått uppfattningen att det hänt ganska mycket med Systembolagets hantering av öl sedan dess.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bland DIPA är det Sigtuna Jumbo DIPA som är bäst i mitt tycke. Följ gärna artikelserien "Klassöl i fasta" där jag en öl i taget uppmärksammar öl i sann världsklass som finns i Systembolagets fasta sortiment.

      Radera
  9. Aha, tack för hänvisningen och rekommendationen! Jag läste det du skrev om Schlenkerla Rauchbier Märzen, som jag för övrigt hade stor behållning av under året då jag bodde i Würzburg (knappa 9 mil från Bamberg), men förstod inte att det är en del av en hel serie att ta en titt på :)

    Jag hittade ingenting om DIPA hittills, så hur upplever du att Sigtunas Jumbo står sig i konkurrens med världstoppen? Är det fortfarande mycket längre avstånd än vad som är fallet med de bästa IPA som finns i ordinarie sortimentet?

    SvaraRadera