Lokalkollen: South Plains Russian Imperial Porter

, , Inga kommentarer

South Plains debuterade med sin American Pale Ale på Stockholm Beer & Whisky Festival i höstas, en öl som sedermera också kom till Systembolagets lokala sortiment. Nu har man släppt sin andra öl på Systembolaget och kliver direkt upp till en Russian Imperial Porter på 10,2 %. Vågad öppning, minst sagt.

Russian Imperial Porter är också den första ölen från det egna bryggeriet som man släpper på Systembolaget. Det är ett mycket kraftigt öl med stora smaker. Där svenska bryggare brukar tenderar att ta det ganska lugnt med smakerna har den amerikanska bryggaren Jeffrey istället fläskat på ordentligt.

Det hela blir dock lite för mycket för mig med för stort smakfokus på aska, tjära, lakrits och kraftig rost. Dessutom ligger det en spritighet i slutet som blir störande snarare än värmande. Många hårda och spretande smaker helt enkelt, i en stil där min smakpreferens lutar mer mot de mjukare smakerna. Kanske kan den lugna ner sig lite och ta sig samman med lite ålder.

Det som jag tycker är för mycket tror jag också att andra kan tycka om. Om du är sugen på att prova den tycker jag helt enkelt att du ska fråga dig själv vad du gillar i en imperial stout. Gillar du tunga lakritsöl med skarpa smaker, är den definitivt värd att beställa. Om du lutar mer åt mjukare stouter kanske du ska hoppa över den här, eller köpa en flaska att lägga undan åtminstone ett halvår.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar