När 2012 är inne på sina sista skälvande timmar är det hög tid att fundera på vad 2013 kan tänkas ha i sina lager för oss. Som tidigare utlovat kommer här mina funderingar och gissningar på vad som kommer hända i ölvärlden under 2013.
Humlevågen, som på allvar sköljde över Sverige under 2012, kommer stanna av i sin framfart och nå en platå där den ligger still, utan att heller sjunka tillbaka. Om inte annat på grund av en tilltagande humlebrist. Istället kommer belgiska och brittiska stilar komma fram lite mer igen efter att ha levt i skuggan av de typiska amerikanska stilarna. Särskilt kommer nog de svenska bryggerierna utforska och tolka dessa stilar på sina egna sätt mer än förut.
Samtidigt som nya svenska bryggerier fortsätter poppa upp i rasande takt och kanske en eller annan fantombryggare kommer igång så kommer ett eller ett par stycken bryggerier att gå i konkurs eller säljas till nya ägare. En större andel av de nystartade kommer satsa på liten produktion och en mycket lokal distribution.
Gästbryggande, samarbetsöl och fatlagringsprojekt kommer fortsatt att vara ovanligt bland de svenska bryggerierna som varken har tid eller plats över efter att ha tillgodosett grundefterfrågan från en marknad som törstar allt mer efter mikrobryggt. Burktappningsutrustning kommer inte heller någon av mikrobryggarna att ha plats att installera i sina egna bryggerier.
Den svenska bloggosfären kommer fördjupa sin bevakning av ölbranschen i Sverige och utomlands och bli ett allt vassare alternativ till traditionell media. Samtidigt kommer fler bloggskribenter synas i andra medium än sina egna bloggar.
För Portersteken finns också många spännande planer och framtidsutsikter för det kommande året och förhoppningsvis kommer en del av dem bli verklighet redan i januari. Hur mycket som kommer gå att förverkliga återstår att se men drömmarna finns där.
Blanda nu inte öl med fyrverkerier ikväll! Gott nytt år!
Bästa analysen jag läst hittills!
SvaraRaderaJag hoppas ju på att vi får mer bra tyskt öl till Sverige, samt att svenska bryggare brygger lite mer tyskt. Ett annat önskemål är att våra dagstidningar mm. skaffar sig en riktig ölskribent, för att komplettera den vinskribent som mman normalt har. Det är INTE roligt när man ölrecensioner som är skrivna av en som inte förstår sig på öl.
SvaraRadera