Systembolaget i blåsväder (i ett vattenglas?)

, , 5 kommentarer
Under dagen har två beslut från Systembolaget uppmärksammats lite på en del bloggar och Facebooksidor och reaktionerna har varit övervägande negativa. Dels rör det sig om att Malmö Brygghus efter många om och men nu får sälja sin False Dmiitriy, efter att det uppstått frågor kring huruvida mannen på bilden är under eller över 25 år. Dels rör det sig om att internleveranserna mellan butiker stoppas mellan 10 december och 2 januari, vilket även innefattar det lokala beställningssortimentet. Därför tänkte jag titta lite närmare på detta och försöka reda ut lite saker.

Låt oss börja vid fallet False Dmitriy. Det som hänt var alltså att Systembolaget ställt sig frågande till om personen på bilden, herr Dmitriy i egen hög person, hade fyllt 25 år. Hade han inte gjort det skulle den inte få säljas. Här kan det förstås tyckas att Systembolaget hittar på märkliga regler, men Systembolaget följer bara Alkohollagen, som i andra stycket av 7 Kap. Marknadsföring av alkoholdrycker §1 säger följande:
Marknadsföring får inte rikta sig särskilt till eller skildra barn eller ungdomar som inte har fyllt 25 år.
Inom marknadsföring räknas även flasketiketter in, och det här är samma stycke av lagen som satte stopp för Founder's Breakfast Stout för något år sedan. Kanske är Systembolaget lite paragrafryttare i det här fallet, men faktum är att de bara följer lagen. Nu har Malmö Brygghus fått lov att sälja ölen lokalt på Systembolaget, utan att ändra på etiketten, efter att ha gett dem följande svar på frågan om personen på bilder är över 25 eller inte.
Han föddes 1581. Han dog 1606. Han blev 25 år gammal. Porträttet borde ha gjorts när han var tsar i Ryssland vilket var det sista året han levde. Han halshögs ju när han var 25 år för att han hade ljugit om att varit äldsta son till "Ivan the terrible". Så, enligt mina beräkningar kan han ha varit från 24 år och 9 månader och åtta dagar, men det är sannolikare till 85% att han var 25 år när porträttet gjordes.
Sedan har vi det med att Systembolaget stoppar internleveranser kring julveckorna. Det är något de gjort varje jul i flera år, men eftersom det lokala beställningssortimentet inte har funnits förut har det inte fått någon effekt på det. Här kan man ju antingen välja att se det som att det är bättre nu än förut, eftersom man inte kunde beställa lokala öl styckvis under någon tid på året innan i år. Eller så kan man se det som att bra kan bli ännu bättre.

Oavsett är det lika läge för alla och bryggerierna kan ju, precis som förut, faktiskt välja att stå för fraktkostnaden själva om de vill få produkterna levererade ut i landet även under denna period. Deras öl står ju dessutom fortfarande på hyllan i de lokala butikerna. Det skulle ju självklart vara ännu bättre om de tog in extra personal över jul för ha full service, men det är svårt att klaga tycker jag.

Passa nu på att beställa de lokala öl som ni vill ha innan måndag. Imorgon kommer det också ett inlägg om lite julöl i det lokala beställningssortimentet.

5 kommentarer:

 1. Mikkellers Kärlek - aldrig att det ska föreställa en + 25 :).

  SvaraRadera
 2. Det där blåsvädret känns mest som gnäll från oss ölnördar. ;) Ja, kanske inte frågan om etiketten, men precis som du säger är det samma sak varje år. Såvida inget annat annonseras ut kan man ju förvänta sig att det inte görs några internleveranser i år heller.

  Själv har jag köpt samtlig dryck till nyår redan nu; champagne, rödvin, dessertvin, you name it. Det var förvisso inget internlevererat, men å andra sidan är det planeringen som räknas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har de ju annonserat ut att det inte blir några internleveranser. Brukar de skriva det på sin hemsida?

   Jul och nyår ligger ju lite taskigt till ur Systembolagsperspektiv i år med många dagar då det är stängt, så det lär bli full rusch de dagar det faktiskt är öppet däromkring. Helt klart en bra idé att göra som du och köpa på sig redan nu :)

   Radera
  2. Det står inte när det är postat, men den här länken pratar om det: http://www.systembolaget.se/Tjanster/Interleveranser-jul-och-nyar/

   Det kommer verkligen bli rusch i år! ;) Stängt i fyra dagar och sedan öppet tre inför nyårsafton, det är verkligen en utmaning!

   Radera
 3. Skönt trodde att det var borta för alltid..../ Thomas

  SvaraRadera