Lokalkollen: Strömsholms Köpingshus Rhöd och Swarth

, , Inga kommentarer
Bland de senare tillskotten till det lokala beställningssortimentet finns Köpingshus Rödh och Swarth från Strömsholms. Senaste gången jag drack öl från Strömsholms upplevde jag en del otrevliga bismaker men i dessa två var det mesta på rätt plats.

När jag i somras fick ett smakprov av Rödh på Allt om Öl-festivalen fanns en något sur ton som inte riktigt verkade höra hemma. Den fanns inte alls där nu, tack och lov. Istället hade jag en ganska fyllig red ale i mitt glas med milda toner av torr karamell och rostat bröd med en lätt gräsig ton. Men beskan tog överhanden i slutet och kändes allt för kraftig och obalanserad i förhållande till kroppen. Klart drickbart men Swarth visade sig betydligt godare.

Swarth beskrivs på etiketten som en dark mild, medan Ratebeer vill kalla den för en porter. Oavsett vad man vill lägga den i för kategori blandas här smaker av choklad, läder, tobak, rostade nötter samt lätta aningar av rök och torkad frukt i en kompott där allt binds samman på ett mycket fint sätt av en svag toffeesötma. Nyansrikt, välsmakande och en typ av öl som annars är ovanlig i Sverige.

Ska ni bara köpa en av Köpingshusarna, köp Swarth.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar