Storprovning av lokala öl - del 2: De goda grejerna

, , Inga kommentarer
Alla 88 öl var förstås inte dåliga i den provning av lokalproducerade och lokalt efterfrågade öl som Systembolaget anornade för ölskribenter i samband med nyhetsprovningen i förra veckan. Det fanns en del godbitar också, och dessa handlar denna andra del om provningen om, tillsammans med några trevliga öl som inte fanns med på den provningen.

Det allra, allra bästa i det lokala beställningssortimentet kommer märkligt nog inte från Sverige utan från Danmark. Det finns ett gäng toppenöl så som Amager Hr Frederiksen, Djävlebryg Gudelös, Hornbeer Dryhop, Herslev Forårsbryg och andra godsaker. Det kostar på en aning i nästan samtliga fall, men man får också goda öl med stabil kvalitet. De danska ölen är ett säkert kort! Undantaget vore väl Herslevs öl som varierar i kvalitet och deras ekologiska IPA visade tecken på en misstänkt infektion.

Ett annat säkert kort är Nynäshamn, som har flertalet öl med i det lokala sortimentet. Flera av deras grundöl finns med och här handlar det om kvalitet och balans före extremer eller för den delen skador. Goda, fräscha och välbalanserade öl kan du vara säker på att få om du beställer hem deras öl som finns i det lokala beställningssortimentet. Särskilt Pickla Pils är en favorit, en fräsch och smakrik pilsner med en väl avstämd mjuk beska. Du kan bjuda nästan vem som helst på den utan att skämmas. Gillar man inte Pickla gillar man antagligen inte lageröl överhuvudtaget.

De goa gubbarna från Götlaborg är också säkra kort att vända sig till. Ocean och Dugges har flertalet öl med i det lokala sortimentet och ingen lär göra dig besviken. Oceans öl är anglofila med en modern twist och alltid härligt fräscha i maltkaraktären. Dugges öl drar mer åt den amerikanska bryggarkulturen med mer och större humlekaraktär i sina öl. Prova allt du kommer över från dessa två, men särskilt kan jag rekommendera Idjit och Avenyns Pale Ale från Dugges samt Västkust och Glenn no 5 från Ocean.

En av Sveriges bästa allmänt tillgängliga DIPA kommer, fortfarande, från Eskilstuna. Anders DIPA har mågända inte den snyggaste etiketten men innehållet är det som räknas och där blir man inte besviken. Ett problem med det lokala beställningssortimentet (eller att beställa öl överhuvudtaget, egentligen) är att det är svårt att kontrollera datummärkningen men Anders DIPA är det så bra snurr på att det är låg risk att råka få en gammal flaska. Massor av humle backas upp av en härlig maltkropp.

Om du vill tillbaka till det mer anglofila bör du vända dig mot Skebo som liksom Ocean levererar öl med klassisk engelsk grund men med en modern twist och en härlig fräschör som få engelska original på bolagets hyllor kan erbjuda. Förvänta dig ingen humlekick från Skebo, istället får du en härligt mjuk, rund och fräsch maltkropp som balanseras av en mjuk beska och en mild men ändå framträdande humlearom. Ja, detta gäller alltså i stort sett alla Skebos öl i det lokala sortimentet. Vill du ha mer engelskt? Tja, Ängöl Ljuva Livets ÄSB är ett så gott alternativ som något med en alldeles lagom knäckighet, mild beska och en lätt, gräsig humlearom.

Var du mer humleorienterad ändå? Beställ hem Slottskällans Freedom IPA eller för den delen deras Zero. Freedom är en balanserad IPA med en skön maltkropp och en fruktig arom medan Zero är mycket humledominerad med ett bittert bett. Eller våga dig för all del på en Charlis ipalla, som erbjuder en nog så trevlig balanserad humlekick. Eller testa Södra Maltfabrikens Die Nasty.

För dig som kräver något starkt och maltigt finns det bara ett alternativ som är gott nog, och det är Nils Oscars Barley Wine. En svensk klassiker som inte lär göra dig besviken. Drick denna fruktigt maltiga skapelse nu eller glöm den i källaren i några år och låt den utveckla sina smaker ytterligare. Eller köp flera flaskor och gör både och.

Det lokala beställningssortimentet är i ständig förändring och det vi provade vara bara omkring hälften av vad som erbjuds där för tillfället. Jag gör mitt bästa för att hålla er uppdaterade med såväl nyheter och en total lista, så följ Portersteken för att hålla fortsatt koll på vad som finns bortom hyllplatserna.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar