Houblon är en dubbel-IPA som möter en belgisk tripel - sans Chouffe. Något som liknar Chouffes uppmärksammade variant men ändå inte. Gjord med en enda maltsort samt socker, vatten, humle och jäst är den ändå mycket djup i smaken. Även med pilsnermalt som enda maltsort kan man få ut mycket smak, något som förstås belgarna vetat om länge. Smaken grundas på djupa smaker av toffee och rostat bröd som toppas med en rejäl humlighet, massor av fruktestrar och en finstämd kryddighet. Den passar oerhört bra till en bit mjuk pepparkaka, där dess sötma och kryddighet säger "I do" på flamländska och gifter sig med pepparkakan. Om man måste jämföra den med Chouffes variant har den en liknande kryddning men en mycket djupare och rundare grund med högre restsötma. Fritt jämfört ur huvudet, jag har inte haft tillfälle att prova dem bredvid varandra.

Hip Hop är en liten engelsk ordvits som bygger på att den är gjord med nypon ("rose hip" på engelska). Dels har man haft den långsmala nyponvarianten som man rostat i ugn och tillsatt i koket och dels har man använt den stubbigare, bulligare nyponsorten som man gjort en puré av och tillsatt vid sekundärjäsningen. Det hela har lett till en amber ale med en spännande kryddighet som påminner avlägset om de amerikanska pumpaölen, men mycket mildare. Kanske kan den bli deras höstöl, en svensk motsvarighet till pumpaölen med exotisk touch och en kryddighet som är bättre anpassad efter svenska traditioner och smaker.
Med det avslutas temat om Jackdaw och Portersteken önskar dem ett stort lycka till i jakten på en lokal och steget till kommersiellt nanobryggeri.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar