Ölrecension: Södra Die Nasty

, , Inga kommentarer

En av de öl som släpptes i det lokala beställningssortimentet i november var Södra Maltfabrikens nya skapelse Die Nasty. Deras öl har inte alltid övertygat mig men Die Nasty ändrade på det, med besked.

I glaset hamnar en klar öl med djup rödaktig bärnstensfärg och ett litet och kompakt vitt skum. Det osar härlig karamell och kåda ur glaset. Däremot doftar det inte alls så "kladdigt" som särskilt amerikanska red/amber ales kan tendera att göra. Humlearomen är frisk och handlar mest om kåda och grapefrukt.

Smaken är också den djupt karamellig men är också ren och blir inte alls jobbigt söt eller kladdig. Vad Södra dessutom lyckats med är att integrera humlearomerna perfekt med malten. Karamellsmaken gör en mjuk övergång till tallbar och avslutar sedan i en grapefruktig efterbeska. Det är farligt drickbart för 8 % och jag kan inte låta bli att undra om den inte kunde ha gjorts något svagare? Så tar jag en klunk till och glömmer bort alla sådan invändningar.

Jag tycker faktiskt att det här är en av de bättre nya svenska ölen i år och det är extra kul att Södra får visa att de verkligen kan göra riktigt bra öl.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar