Stenstrands etiketter, före och efter

, , 5 kommentarer
Med anledning av den pågående debatten kring Systembolagets bedömningar av etiketter passar jag på att ta upp ett lite mindre känt fall från tidigare i år. Efter att i två säsonger i rad haft sin etikett till Stenstrand Sommarale utan problem fick nämligen Nynäshamn lov att byta ut den i somras. Anledningen? En kontur av en man med en surfbräda och en textrad om att Stenstrand är en känd vågsurfingplats.

Somrarna 2010 och 2011 kunde Nynäshamns Ångbryggeri släppa Stenstrand Sommarale utan att det uppstod problem med etikettvalet. Inför sommaren 2012, då man skulle använda samma etikett igen, fick man plötsligt höra att etiketten inte var lämplig. Att det fanns med en konturmålad surfare och textraden "Stranden är känd som en av de bästa vågsurfingstränderna i Sverige" var inte förenligt med gällande lagar, regler och praxis enligt Systembolaget.

Nynäshamn gjorde aldrig någon stor grej av det utåt sett utan pyntade ett gäng tusenlappar för nya etiketter, där surfaren försvunnit och meningen ovan ändrats till "Vid starka sydliga vindar rullar vågorna in med full kraft och bjuder på en naturupplevelse utöver det vanliga". Frågan är om någon överhuvudtaget, utöver möjligen ett gäng svenska surfare, har reagerat på skillnaden? Så här ser etiketterna ut.

Stenstrands etikett 2010-2011 - publicerad med tillstånd av Nynäshamns Ångbryggeri AB
Stenstrands etikett 2012 - publicerad med tillstånd av Nynäshamns Ångbryggeri AB
Nu har Systembolaget fått kritik även från Alkoholgranskningsmannen för att deras bedömningar varierar för mycket och därmed blir för oförutsägbara för leverantörerna. Förhoppningsvis leder detta till mer konsekvens i etikettbedömningarna i framtiden.

5 kommentarer:

 1. Intressant! Extra intressant blir det om man tittar på några andra av Nynäs etiketter; ett par som åker skridskor (Mysingen), en man som står och fiskar vid en klippa (Brännskär), två personer som sitter i en båt och fiskar (Indianviken). Spretar? Ja, lite.....

  SvaraRadera
 2. Tycker det är bra att etikettsreglerna, och den inkonsekvens som verkar gälla, tas upp på allvar. Och som svensk surfare skulle jag gärna se den lille mannen med bräda på etiketten igen hehehe :-)

  SvaraRadera
 3. Sigtuna hade problem med sin etikett till Black October, mannen på bilden hade ursprungligen ett glas i handen.

  SvaraRadera
 4. Jag trodde inte att systemet brydde sig om produkter som inte ställs ut på hyllorna så som Stenstrand (för den ha väl aldrig stått på hyllorna?).

  SvaraRadera
 5. Så inkonsekvent att jag spricker. Såg nyss reklam för Wisby Lager. På den etiketten står en snubbe med en bräda. Mkt större än Nynäs.. Gaah..

  SvaraRadera