Julöl i beställningssortimentet - del 1: Ridgeways elaka alver, tomtar och kolklumpar

, , Inga kommentarer

Många bryggerier nöjer sig med att brygga en eller kanske två julöl. Inte Ridgeway. Readingbryggeriet har klämt ur sig åtminstone tio olika julöl. Nästan alla ligger i beställningssortimentet hos Systembolaget och går att beställa hem till jul. I en första artikel om julölen bortom Systembolagets hyllor stiftar vi närmare bekantskap med sex av Ridgeways julskapelser.

Bad Elf är den första i en serie med öl som blir starkare ju elakare alverna blir. Med en stadig maltbas och en frisk touch av engelsk humle lämpar den sig väl till julbordets lättare inrättningar som t ex sillen och rödkålssalladen. Santa's Butt i sin tur är en ordvits kring att det finns en fatstorlek som på engelska kallas butt (men nu förstörde jag väl ordvitsen genom att förklara den?) och är en mild och fin porter som passar utmärkt till den kallrökta laxen. Dess lena chokladsmak erbjuder en fin kontrast till fisken medan den lätta touchen av rostat bröd lägger en härlig smakbrygga och till sist finns en mycket lätt rökig touch som knyter an till firrens rökighet.

Very Bad Elf tar vid där den lite snällare alven slutade och är den av Elf-ölen som sticker ut allra mest med sin speciella ambermalt som ger den en säregen smak som drar åt honungsskorpor. Det toppas med en lätt kryddighet från Fuggleshumlen. Passar finemang till prinskorvarna och de hemmagjorda köttbullarna, som jag hoppas att ni har på era julbord. Seriously Bad Elf tar det ett steg vidare ändå och lägger sig på 9 % med en fruktig och något eldig smak. Minst intressant i sin serie men på julbordet finner den en plats hos de smakfullare pjäserna så som gustafskorv, fårfiol och revbensspjäll.

Det är inte bara tomten och hans nissar/alver som figurerar på Ridgeways julöl. Lump of Coal är för den som varit stygg. En kolklump var nämligen allt man fick i sin julstrumpa om man varit elak. Denna foreign stout behöver man inte vara ledsen för att hitta i sockan. Även denna passar till julbordets kraftigaste inrättningar med sina halvsöta och rostiga choklad- och kaffesmak med undertoner av torkad frukt. Den kan med fördel också lämnas till julgodiset.

Crescendot bjuder Criminally Bad Elf på, en fruktig barley wine som man helst avnjuter i fåtöljen när barnen gott och lagt sig. Maltig och söt med en ton av sirap och tobak. Passar alldeles otroligt bra till en cigarr, där öl och tobak rundar av varandras spetsar och istället lyfter fram nyanserna.

Ingen av dessa finns alltså på hylla på Systembolaget men alla går att beställa i kollin om 12 flaskor via beställningssortimentet. För de som har vägarna förbi Danmark eller Finland är de dessutom hyfsat vanliga på Alko och danska ölbutiker såhär kring jul.

Dessa öl var varuprover/tävlingsvinster.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar