Julöl i beställningssortimentet - del 2: Lokala beställningssortimentet

, , Inga kommentarer

Utöver den stora mängden julöl på hyllor och beställningssortiment finns också många svenska och danska julöl att tillgå för styckvis beställning i det lokala beställningssortimentet. Eftersom Systembolaget inte utför internleveranser mellan 17 december och 2 januari på grund av deras höga arbetsbelastning kring julhelgen bör man beställa före 10 december för att få sina varor före jul och nyår. Det här inlägget kommer alltså lite i sista stund, vilket är synd men jag har helt enkelt inte fått de beställda ölen från Systembolaget tidigare än så här.

Dugges Rudolf Ren Ale är  en gammal bekant som har funnits i Systembolagets julölssläpp åtminstone en gång förut men som i år bara finns lokalt. Jag är betydligt mer förtjust i Rudolf än Dugges nya julöl Easy Christmas som däremot finns på Systembolagets hyllor. Rudolf är en lite starkare skapelse än Easy Christmas och är väldigt betonad åt nougat och nötter i smaken. Den sticker ut lite ur julölsmängden, men känns inte mindre julig för det. Med dess runda fina smak och balanserade lätta sötma passar den kanske som bäst att sippa på medan man öppnar julklappar.

Helsinge Julöl passar istället perfekt in i julölsmängden. En mörk, mustig lager med en härligt knäckig smak och en mild nötighet. Vill du ha mörk lager i julölsglaset snarare än någon av alla julale är det här ett mycket bra val. Byaregårdens Jul tar ett nytt grepp på julöl med en ljust bärnstensfärgad lager med julkryddor i. Åtminstone tror jag att det är kryddor i, någonting långt bak i smaken viskar kryddor men jag är inte övertygad om att jag hörde rätt. Etiketten ger ingen vägledning i frågan heller. Humlen är då lite mer framträdande med grapefrukt och lite bär. En viff av kål slår mig också. Jag förstår den helt enkelt inte.

En annan ny tappning på julöl som jag förstår mycket bättre är Brekeriet Brettlehem. I grunden en rätt normal julöl med maltig kropp och julkryddor. Twisten är, föga förvånande med tanke på att den är från Brekeriet, att den har jästs ut med brettanomyces. När de presenterade idén på SBWF var skepticism min första reaktion, som sedan ersattes med stor nyfikenhet. Vid Örebros ölfestival fick man så chansen att smaka denna skapelse och det visade sig att blandningen av brett och julöl gick mycket väl hem. Om du gillar brett och det fortfarande går att få tag på den, beställ!

Fler förslag på lokala julöl:
Amager Julebryg
Amager Secret Santa
Hernö Julöl
Hornbeer Julehumle
Jädraöl Brunte Brown Ale
Jädraöl Jädra Jul
Slottskällan Tomte
Södra Maltfabriken XMAS Brown Ale

0 kommentarer:

Skicka en kommentar