Ölrecension: Hornbeer Black Magic Woman

, , Inga kommentarer


För några år sen, i samband med att jag satt i en TV-soffa och tittade på en fotbollslandskamp med några vänner, fick jag min första bekantskap med danska Hornbeer. Det var en flaska Black Magic Woman och jag blev helt förtrollad. Sedan dess har jag provat många andra öl från Hornbeer, som jag håller som ett av Danmarks bästa bryggerier. Black Magic Woman har jag dock aldrig druckit igen, förrän häromdagen då jag fann den på fat och bestämde mig för ett återbesök. 

Jag hade en helt annan bild av ölvärlden då. Hela mitt liv var förstås rätt så annorlunda. En hel värld ligger emellan den gången och den här gången. Det känns som att det var fem år sen, fast det i själva verket var två och ett halvt år sen. Vad som däremot är konstant är Black Magic Women. Jag upplevde den precis likadant häromdagen som jag gjorde vid den där fotbollsmatchen. Jag blir lika förtrollad nu som jag blev då.

Den djupa aromen skvallrar direkt om rökmalten som den är bryggd med, men där finns också massor av choklad, karamell och rågbröd. Allt hänger samman, dofterna är ett. Det må sägas att det är enkelt att göra imperial stout, men att få aromerna att gå in i varandra och bli så integrerade i varandra kan knappast vara enkelt.

Samma svarta magi förtrollar också smaklökarna med en lätt rökighet invävd i en tät smak av choklad, kola, kaffe och annat gott. En fruktig sötma perforerar de bittra smakerna och binder ihop det hela till en smakpalett som målar upp en öl som inte är långt ifrån fulländad.

Black Magic Women är tillsammans med en drös andra öl från Hornbeer numera tillgängliga via det lokala beställningssortimentet och kan beställas styckevis över hela landet. Lita på att jag beställer hem den.

Sverige vann för övrigt den där matchen med 1 - 0.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar