Ölrecension: Eskilstuna Vinter

, , Inga kommentarer
Eskilstuna Ölkultur har sen slutet av förra vintern kört med säsongsöl som bryggs i begränsade mängder och endast säljs på fat. Det har hittils kommit belgo-IPA, humlad wit, wee heavy, supersaison och kölsch. Och nu en svart-IPA, Eskilstuna Vinter.

Studentpuben Ghuben är som vanligt ett av Uppsalas bästa ställen för god öl till mycket låga priser. Hur nästa termin blir i utbudsväg återstår förstås att se eftersom man byter pubmästare över jullovet, men höstterminen har varit outstanding. På söndag är det bartömning men då är jag på annan ort så igår blev det sista besöket för terminen, och det firades med just en Eskilstuna Vinter.

Svart-IPA har ju varit väldigt på modet bland de etablerade svenska bryggerierna i år och här har alltså Eskilstuna hängt på trenden, och de gör det bra. Genomsvart med ett snyggt ljustbeigt skum, upphälld i Eskilstunas kupade glas känns den genast inbjudande. Aromen har mjuka toner av choklad, lakrits och kaffe med en mild men sprudlande humlighet med nyslaget gräs, grapefrukt och en grön kryddighet.

Smaken är härligt fyllig och rund men spetsas till av humlen. Eftersmaken ligger kvar med en lätt rostighet tillsammans med lite grapefruktbeska. En mycket drickbar och trevlig svart-IPA. Lite folklig på något vis. Den står inte ut som en toppkandidat i klassen dock, för det hade den behövt en ännu bättre humlekaraktär. Men det är inte så långt ifrån ändå.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar