Ölrecension: Helsingborgs Sundsporter

, , 1 kommentar

Helsingborgs Bryggeri verkar ha slagit upp som ett lokalt stjärnskott i Helsingborg. Man har satsat på den lokala marknaden och verkar ha fått ett rejält följe. Enligt vissa beror detta mer på helsingborgarnas lokalpatriotism än ölens kvalitet. Jag plockade hem en av deras senaste kreationer, Sundsporter, för att bilda en egen uppfattning.

Med 6 % är det faktiskt den starkaste öl de har bryggt under eget märke hittils (om man får tro Ratebeer), vilket är ovanligt även för ett relativt nytt bryggeri. På etiketten, som är närmast exemplariskt informativ och tydlig, beskrivs denna öl som en typisk och klassisk porter.

Sundsporter är mörkt brun med rödbruna nyanser och har ett ljustbrunt skum som lämnar tunna skumgardiner på glaset. Doften formligen exploderar med toner av chokladdragerad sötlakrits och är nästan lite sådär stark och stickig som just lakrits kan vara.

Smaken är något tamare med drag åt lakritshållet och en mineralton. Det finns också en lätt ton av röda vinbär, med en liten liten syrlighet i avslutningen. Kroppen är torr och något tunn. I eftersmaken kommer lakritsen igen och gör sig påmind tillsammans med lite umamidrag. Är den verkligen inte brygd med lakrits i någon form?

Mja, den är i grunden rätt trevlig men det blir lite för lakritsfokuserat för min smak och dessutom stör mineraltonen mig en del. Jag tror det hade fungerat bättre med lite mer sötma att backa upp lakritsen med. Rekommenderas dock för den som älskar lakrits!


1 kommentar:

  1. Håller med att den var totalt dominerad av lakrits, vet inte om jag druckit ngn annan öl med så mycket lakrits, helt sjukt! Tycker den var drickbar men inte så mkt mer, dock bättre de flesta andra jag druckit från H-borg, vaskat en del av dem. Skulle nog säga att den ljusa lagern är den bästa av de fem jag testat så långt.

    SvaraRadera