Cigar City på OC

, , 3 kommentarer
Fick höra att Gabbe lyckats plocka hem lite öl från Cigar City till O'Connors, eller OC som det heter i ölfolkets mun. Tänkte att tisdagsträffarna med folk från Gambrinus vore ett utmärkt tillfälle att se vilka cigarröl han faktiskt fått in, och kanske smaka på'rom också. Så efter att ha avslutat matchen East Kent vs Styrian var det bara hoja ner mot stan. När jag kom innanför dörrarna såg jag dock att den gamle godingen Old Rasputin fanns på fat i vanliga baren, och jag kunde inte undgå att värma upp med den då det är en gammal favorit för mig. 71 kr för omkring 30 cl, på fat, är klart godtagbart pris.

Med gamle Rasputin i handen var det bara att fortsätta in till Loyalty Bar för att inspektera exakt vilka öl från Cigar City som hamnat i kylarna. På stora flaskor fanns Bolita (som kommer på bolaget 15 april), Sea Bass och Humidor Series IPA och på 12oz-flaskor fanns Either och Or, två samarbetsbrygder som bryggdes tillsammans med danska Grassroots och ganska nya, up-and-coming-bryggeriet Hill Farmstead. Det fina med tisdagsträffarna är att det alltid finns folk att dela lite roliga flaskor med, så slipper det kosta skjortan att prova nya grejer. Vi samlade ihop några stycken och började med att dela på Sea Bass, en mörk saison med lite brett om jag minns deras egen beskrivning rätt. Redigt brettig var den också, med en ganska syrlig arom med massor av smultron och lite balsamvinäger. Syrligheten i smaken var inte alls så kraftig som förväntat utan mer som ett balanserande inslag. Vi fortsatte med Bolita, en "double nut brown ale" som definitivt var välgjord och mycket nötig. God och okomplicerad med riktigt mjuka och fina smaker av choklad, nötter och torkad frukt.

Sedan kom kvällens absoluta höjdpunkt, när vi plockade in Either och Or. Jag var lite förvirrad över vilken som var vilken då båda är mörka IPA (eller cascadian dark ale eller india black ale eller vad man nu vill kalla dem), båda är bryggda med honung och båda är lagrade på spanskt cederträ. Båda är bryggda i Cigar Citys bryggeri, men det är Cigar City som bryggt Either medan Grassroots och Hill Farmstead bryggt Or. Recepten ska vara liknande, men inte identiska. Skillnaden i smaken var dock stor. Either var förvisso humlig, men det fick inte ett jättestort genomslag utan det var chokladfudge och mud pie som dominerade smaken. Or däremot, var en orgie i gräsig, fruktig och kådig humle och lyckades samtidigt binda ihop det med chokladfudge, len honung och lättrostade toner på ett helt fantastiskt sätt. Cedern fanns där också, i en fin harmoni med de andra smakerna. Sånna där små cederrullar som ibland omsluter cigarrer kan jag sitta och sniffa på i en evighet, så det var kanske inte så konstigt att jag gillade det här ölet. Or blev inte bara kvällens höjdpunkt, jag tycker att det är det bästa av de drygt sjuhundra öl jag har druckit i hela mitt liv. Helt fantasmiskt superhärlig öl! Tyvärr har det väl inte direkt kommit jättemånga flaskor till Sverige, men ser du Or och Either någonstans är det bara att slå till.

Det blev förstås svårt för Midtfyns Barley Wine att mäta sig med den totala smakupplevelse som Or bjöd på, men den gjorde ett rätt bra jobb ändå. Doften var fullständigt dominerad av högkvalitativ honung. Det var precis som att lukta i en honungsburk. Hade Nalle Puh druckit öl hade han druckit den här åtta dagar i veckan. Det hade varit intressant att lukta på den med ögonbindel, utan att veta att det var öl. Jag hade nog blivit ganska ställd faktiskt. I smaken var dock honungen inte lika överväldigande, vilket nog var tur för drickbarheten. Sen hade jag tänkt gå hemöver, men en skvätt Mikkeller Beer Geek Brunch Highland Edition lockade mig att stanna kvar några minuter till. Jag tyckte att Brunch Islay Edition var riktigt bra när jag prövade den i somras någon gång, men Highland Edition nådde inte riktigt upp till den nivån. Den var helt enkelt lite spritig och för rå i smaken. Lite tuff råhet kan vara riktigt gott i en imperial stout, men i en whiskylagrad sådan slår det lätt fel, och så gjorde det också här.

Jag skrev kemiprov morgonen efter. Det gick alldeles utmärkt!

3 kommentarer:

 1. Ska dricka Either och Or imorgon och blev ju inte mindre sugen efter detta. Humidoren finns att privatimportera från Brill 139kr och funkar som enkelflaska :)

  SvaraRadera
 2. Härligt, är din ölsmak det minsta lik min när det gäller black IPA så har du något att se framemot :)

  Har sett att det finns lite storflaskor att privatimportera från Brill och jag tror att en bekant skulle hämta hem Humidoren just, så den dyker förhoppningsvis upp på en framtida provning.

  SvaraRadera
 3. Härligt måste prova Either och Or snart. Köpte med mig en av varje från bryggeriet. Där berättade de också att de kommer att åka till danmark och brygga Neither och Nor med Grassroots och Hill Farmstead

  SvaraRadera