Klostermarinerad fläskfilé

, , 1 kommentar
Med smaklökarna utslagna av en förkylning har det inte funnits särskilt mycket inspiration till varesig någon spännande matlagning eller öldrickande, men nu har de återhämtat sig och jag utmanar dem direkt med något nytt. Jag prövade nämligen att marinera en fläskfilé i en quadrupel, och för att stödja lokala producenter blev det en Slottskällan Kloster. Det blev ett snabbt, improviserat recept med det jag hade hemma utöver ölen, så jag gjorde marinaden av öl, salt, peppar, några hackade scharlottenlökar, paprikapulver, rosmarin och oregano. Jag lät fläskfilén ligga i denna marinad över natten och sen tillagade jag den i ugnen på 175 grader. Under tiden kokade jag ner marinaden lite för att se om det kunde funka som sås/sky.

Det var gott igår när den var nyligen tillagad men sedan skivade jag upp resten och hällde över den reducerade marinaden och lät det stå i kylen till idag för en andra marinering. Så idag har jag bara värmt upp det lite och det smakar ännu bättre idag. Köttet är väldigt smakrikt och det finns definitivt en djupt maltig och fruktig smak tillsammans med kryddorna. Det lär definitivt finnas mycket att förfina i receptet, men det viktigaste resultatet var att man kan få bra resultat med att marinera i quadrupel. Servera fläskfilén med ugnsrostade rotfrukter eller en potatisgratäng, gärna med ett lager jordärtskockor i.


Igår prövade jag att dricka just Slottskällan Kloster till för att se om man kunde få ett fint giftermål mellan ölet och marinaden, men det är helt enkelt en lite för tung öl för denna rätt för att det ska funka riktigt bra, även om de enligt etiketten tycker att det ska passa bra till fläskkött. Jag tycker att det funkar betydligt bättre med en lättare och friskare öl, t ex en bra pale ale eller en humlig lager, som skapar en fin och uppfräschande kontrast till maten.

1 kommentar:

  1. Låter trevligt! Det är lite gambling att göra marinad med öl i, ibland tillför det något nytt och intressant och ibland blir det bara marinad med smak av ölet man tillsatt. Ska helt klart prova att marinera något i klosteröl då jag tror att det kan tillföra en intressant kryddighet. :)

    SvaraRadera