Lat fredagsmiddag

, , Inga kommentarer
Ni vet hur det brukar vara på fredagar. Man kommer hem och ska laga middag, men har inte planerat någon mat. Man känner för något gott för att fira att det är helg, men samtidigt orkar man inte riktigt ställa sig och laga något avancerat. Precis en sådan fredag har jag idag, och min lösning ser ni ovan. Sjömansbiff med ugnsstekt potatis och morot och en klick chilibearnaisesås. Det hela är mycket enkelt, kräver väldigt lite tid i köket, genererar väldigt lite disk och är förstås gott.

För en portion:
Steg 1: Slå på ugnen på 225 grader och låt den bli varm.
Steg 2: Skär två potatisar (av mjölig sort) och en morot i klyftor, lägg på en plåt och ha på olivolja och salt (snåla inte). Blanda runt ordentligt så allt täcks i olja och salt. Sätt in i ugnen. Ta fram en god öl ur kylen och gå och gör något annat i 20 minuter.
Steg 3: Stek köttet hastigt smör och olivolja i en het panna, salta och peppra båda sidor. Eftersom sjömansbiff är så tunt behöver man bara steka precis så att de får stekyta på varje sida, tar omkring 30 sekunder. Det ska helst vara en rosa strimma i mitten när man skär i köttet. Det är lätt att steka för länge och då blir det segt.
Steg 4: Ta ut potatisen och moroten ur ugnen. Förhoppningsvis har de börjat bli lite gyllenbruna på ytan och är alldeles mjuka innuti.
Steg 5: Lägg upp kött, potatis, morot och en klick sås på tallriken. Häll upp ölen.
Steg 6: Njut :)

Jag drack en underbar Oppigårds Amarillo till detta, vilket var ett gott och törstsläckande komplement till maten. Alla liknande öl, med medelstor kropp och fräsch humlighet lär gå lika bra. Okomplicerat men gott, precis som maten, är rätt väg att gå.

Nu ska jag följa upp med en semla och kanske lite mera god öl. Trevlig helg på er!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar