Gissa biran

, , 7 kommentarer
Kan man verkligen få en bra uppfattning om ett öls karaktär genom att bara läsa en beskrivning av det, oavsett om det är ens egna gamla anteckningar, på en ölblogg eller på en ratingsida? Om jag är på en provning och för anteckningar så blir det allt som oftast bara lite korta stödord, men i efterhand säger det ju inte så jättemycket om en imperial stout att den var "svart med ett ljusbrunt skum med smaker av choklad, kaffe och mörkt frukt". Jag tänkte därför göra ett litet test. Jag har valt ut tre öl som de flesta av er bör ha druckit och sedan letat upp ratings för dem som är både lite längre och väl utvecklade samt känns typiska för ölet. Sen tänkte jag att ni läsare ska få gissa vilket öl det rör sig om. Det är inte mina egna ratings det rör sig om, utan sådana som är inlagda på de stora ratingsidorna, och sen har jag bara översatt dem lite fritt till svenska.

Öl #1
Mörkt brun med ett lätt färgat skum. Doften har mjuka maltaromer, rågbröd, karamell och lite vinös fruktighet. En aning av kaffe. Smaken är mild och lite tillbakahållen, men ändå bra. Den har en ganska söt smak med brödig malt i förgrunden. Dessutom vinös fruktighet, trä, en touch av kaffe och en förnimmelse av choklad. Avslutningen är kort med minimal beska, lite mineraler och en maltig sötma. Kroppen är medelstor och kolsyrningen hör hemma i en internationell lager. En klassisk öl som tappat i kvalitet på senare år.

Öl #2
Grumligt halmgul med en krämigt vit skumkrona. I doften finns pärongodis, hö, gräs, prästkrage, honung och en tydlig kryddighet. Smaken börjar med honung eller möjligen mjöd och övergår till hö, fernissa, apelsiner, söt citrus, citron och tvål. En värmande alkohol finns också. Avslutningen är kryddigt bitter.

Öl #3
Klar kopparfärgad öl med lite orangea toner och ett tre fingrar högt smutsvitt skum. Snygga skumgardiner! Det doftar karamellmalt, en aning av äppelcider och citrus och en touch av blommig humle. Smaken är först ljust maltig följt av lite bitter citrus i mitten och karamell och brödig malt i avslutningen. Eftersmaken är en mix av söt malt och en mild beska. Den är inte särskilt besk, vilket man kanske skulle kunna tro. Kroppen är medium men med en något vattning känsla. Den kittlande kolsyrningen är medelstor. Mycket bra drickbarhet på detta öl.

En poäng för rätt ölstil och ytterligare en poäng för rätt öl. Vinnaren bjuder jag på en öl (men inte någon av de ovanstående försts) när och där det passar sig. Nästan alla med ett ölintresse har druckit åtminstone två, men troligen alla tre, av dessa öl tidigare, och säkert mer än en gång. De är tre olika ölstilar och de är bryggda i tre olika länder. Då var det bara att börja gissa!

7 kommentarer:

 1. Gissar friskt på:
  Porter - Carnegie Porter
  Trippel - Wesmalle trippel
  ESB - Fullers ESB

  /Jakob

  SvaraRadera
 2. Har samma tanke om #1 som Jakob, de andra två kan jag dock inte placera. :)

  SvaraRadera
 3. Jag gissar

  Porter - Carnegie Porter
  Belgian Strong Ale - Duvel
  American Pale Ale - Sierra Nevada Pale Ale

  SvaraRadera
 4. Har exakt samma tankar som Erik. Tråkigt att han hann före hehe.
  /Sebastian

  SvaraRadera
 5. Jakob plockade faktiskt alla tre. Bra jobbat! Om du bor i Uppsala bjuder jag på en bira på O'Connors, annars kanske det blir bäst på någon ölfestival framöver? :)

  Blev kanske lite för mycket ledtrådar? Fast jag hade ärligt talat också gissat på SN PA på den tredje.

  SvaraRadera
 6. Bor i Göteborg, men har släkt och vänner i Uppsala så jag hör av mig när jag kommer upp framåt sommaren :)

  Gött att veta att ens ölintresse har genererat något mer än dyra notor på pubben!

  /Jakob

  SvaraRadera
 7. Det verkar ju generera en nota på puben den här gången också, bara att det blir min nota ;)

  SvaraRadera