Blindtest av humlefärskhet

, , 3 kommentarer
Det brukar ju vara mycket snack om färskhet när det dyker upp välhumlade öl i Sverige, såväl på krogen som på Systembolaget. Många öldrickare där ute tycker att det är väldigt viktigt att välhumlade öl är så färska som möjligt. Samtidigt har jag hört yrkesbryggare i vårt avlånga land som tycker att humlehysterin är överdriven och jag känner andra som jobbar professionellt med öl som tycker att en IPA behöver lite tid på sig för att nå sin topp.

Jag tyckte därför att det var läge att göra ett litet test kring detta. Jag har ju beställt Oppigårds Amarillo vid två tillfällen i år och hade kvar en flaska från den första lådan som var en tidigare batch än den andra lådan jag beställde. Så jag testade helt enkelt en äldre flaska mot en nyare. Buteljeringsdatumen ska enligt uppgift från Björn på Oppigårds vara 5:e november respektive 19:e januari. Jag gjorde helt enkelt så att jag hällde upp ölen i varsitt, identiskt glas och tejpade fast papperslappar på undersidan av glaset där det stod vilket öl det var och bytte sedan plats på glasen en massa gånger tills jag helt och hållet tappat kollen på vilket som var vilket. 2½ månads åldersskillnad gör förstås ingen skillnad på utseendet och de hälldes upp lika, så det fanns inget sätt för mig att veta vilket som var vilket. För att vara riktigt detaljerad om omständigheterna ska jag väl också säga att båda flaskorna togs ut ur kylen ca en kvart före upphällning och att jag drog ut på provningen så att de fick en chans att värma upp sig ytterligare i glaset.

I doften har öl 1 en tydlig men något mild och härligt välbalanserad humlighet medan öl 2 känns lite aggressivare och råare och med en liten, liten touch av alkohol i doften. Det är också mer malt som framträder i öl 2, vilket i detta öls fall är en liten nackdel. Öl 1 känns dock något humligare i smaken och med en tydligare efterbeska än öl 2. Skillnaderna ölen emellan blev mindre när de fått värmas upp en stund i glasen. Det är definitivt samma typer av humlearomer i bägge ölen och man känner att det är samma öl i grunden. Jag tycker att öl 1 är något godare och gissar på att det innehåller det färskare ölet, men skillnaden är mindre än vad jag väntat mig.

Mycket riktigt så var det också öl 1 som var den färskare av de bägge. Jag är medveten om att batchskillnader också kan spela in och rent statistiskt säger ju ett enda test av en enda person ingenting. Jag skulle ändå vilja påstå att mitt lilla test pekar på att två och en halv månaders åldersskillnad gör skillnad i smak på ett relativt humligt öl, även om skillnaden kanske inte är så stor som vissa vill göra den till. Jag vet dock av alltför många egna erfarenheter att det kan bli riktigt trist med ett välhumlat öl som fått stå för länge och bryggmästarens intentioner med dessa typer av öl är ju faktiskt att det ska smaka så som det gör när det är färskt. Kanske har humlehysterin gått lite överstyr, men samtidigt är det ju en fråga om personlig smak och ingen kan väl förneka att det är skillnad på färsk och gammal IPA.

3 kommentarer: