Det blev ingen vanlig sketen fredag heller, del 1

, , 2 kommentarer
Som om det inte vore nog med en ölprovning i tisdags så blev det en igår ikväll också, hos Johan på femkommanoll.tv ute i Sumpan. Trots snökaos blev mitt tåg från Uppsala inte mer än 10 minuter försenat. Några andra deltagare blev desto mer försenade med pendeln istället. Det var en liten blandning av nya och gamla bekanta för mig, både vad gäller provade öl och provningsdeltagare.

Det var en hel del bra öl som provades i tisdags, men det hamnar ändå lite i skuggan av vad som provades igår. Det gick från tysk "IPA" via hembrygder till supereftertraktade surisar till tokstarka hallonöl. Låt oss börja från början. Allra först bjöd Johan på en riktigt god indisk gryta, kudos till honom för matlagningen. Sedan mjukstartade vi öldrickandet lite med en Blackfriar från skotska Inveralmond, som väl är nån sorts humlad variant av wee heavy. Har druckit den förut och tyckte då att det var en rätt bra öl men nu var det nog flaskor med några månader till på nacken och då var nästan all humlighet borta och då blev den mycket mer intetsägande.

Sedan trampade vi på gasen och körde ett helt gäng IPA från när och fjärran. Först ut av dessa var dock en tysk IPA från bryggeriet Weldebräu som inte alls smakade som en IPA utan närmast som en stark och hyfsat välgjord lager med obetydlig humling. Welde Jahrgangsbier 2011 USA hette den tydligen och det är inget man behöver lägga energi på att prova, förutom möjligen för just det faktumet att det är en av väldigt få tyskproducerade IPA. Efter detta lilla bottennapp blev kvaliteten betydligt bättre. Eller vad sägs om Bell's Two Hearted Ale, Port Brewing Wipe-Out, To Öl First Frontier och Cigar City Jai Alai? Väldigt kul att jämföra ett gäng bra IPAs bredvid varandra. Two Hearted var riktigt humlefruktig men faktiskt inte så besk, First Frontier var också väldigt fruktig med väldigt färska frukter och lite mer beska och Jai Alai hade en mer ljus fruktighet och en bärighet. Alla tre saknade den där grapefrukts- och tallbarssmaken som är mer typiskt för västkustare. Wipe-Out är ju från västkusten och hade lite mer av dessa varor.

Vi klev upp ett steg och gick på två stycken DIPA: Bell's Hopslam och Mikkeller I beat yoU. Hopslam var ju med även i tisdags, då en flaska beställd från Cracked Kettle, medan det här var en flaska som Tom köpt i Orlando. Jag tyckte att den var märkbart bättre igår än i tisdags, vilket ju förstås kan ha berott på dagsformen men det skulle ju också kunna vara så som jag spekulerade om förut, att flaskan från Cracked Kettle tagit lite stryk av frakten. Hursomhelst, kul att få prova två gånger på samma vecka, inte direkt något jag förväntade mig i måndags. I beat yoU provade jag och ett par andra som var med på provningen när vi var på ölfestivalen i Köpenhamn i våras, och då älskade jag den för dess otroliga fruktighet. Den skvätt jag drack då hör absolut till topp 10 öl jag druckit, alla kategorier. Nu liknade den lite mer ett välhumlat barley wine med honungstoner och tall, och som den andra Johan sa, det händer en jävla massa saker hela tiden i smakerna. Jag föredrog hur den smakade i Köpenhamn, men det fanns inte mycket att klaga på igår heller.

Provningen gick vidare till lite hembrygder i diverse stilar samt en gammal vinnare i hembryggar-SM som sedan bryggts kommersiell så som traditionen bjuder, nämligen Kåtisbock som bryggdes på Ahlafors efter att Jessica Heidrich och Peter Högström vunnit med den 2004. Med en massa år på nacken hade doften blivit väldigt vinös och smaken hade blivit lite sur och liknade ett flamländskt rödöl och det var faktiskt rätt gott. Det var även hembrygder från Johan och Tom samt de tre öl från Stefan som jag tidigare skrivit om. En del spännande och bra grejer, jag gillade speciellt Tom's belgodubbel, och så lite mer eller mindre misslyckade experiment.

Det var en lång kväll med många öl, så jag delar upp det i två inlägg och skriver om avslutningen imorgon. Redan nu tackar jag alla som var med för alla goda öl ni delade med er av, och särskilt tack till Johan. Vi var flera bloggare där så håll utkik efter fler inlägg om gårdagen.

2 kommentarer:

  1. Blir det något besök på oven nämnda festival i år för herrn?
    Tvstjärnan och undertecknad håller på att spåna på en resa dit.

    SvaraRadera
  2. Nej, jag tror inte det tyvärr. Jag har mina sista två tentor veckan efter, så det känns inte optimalt att åka bort den helgen. Däremot funderar jag väl lite på att åka ner på Linköping Beer Expo i början av april.

    SvaraRadera