Besök på Nyköping Brewing

, , Inga kommentarer
I vintras slog Nyköping Brewing upp portarna till sin restaurang och under våren kom det egna bryggeriet på plats efter att ha bryggt hos andra under en period. Trots coronapandemi har bryggeriet fått en bättre start än de väntat sig, men det är lätt att förstå varför när man slår sig vid ett bord mitt bland jästankarna och får in en öl och en pizza, den ena mumsigare än den andra.

Det kombinerade bryggeriet och restaurangen ligger mitt inne i Nyköping, tvärs över ån från de stora gamla tegelbyggnaderna som för längesen huserade Nyköpings Bryggeri. I Nyköping Brewings lokaler har det tidigare varit bland annat en konsthall, men nu har man byggt om till ett bryggeri med bryggverk och jästankar längs tre av väggarna, bar längs den fjärde väggen och med bord och bänkar däremellan. Att dricka ölen precis där den görs, utan ens en vägg emellan, är alltid en upplevelse och här är den tillgänglig hela tiden. 

Det är Jonas Kandefeldt, Patrick Holmqvist och Sasse Seperahzar som tillsammans startat och driver Nyköping Brewing. Sasse är krögaren som ordnat med restaurangkonceptet, Patrick är en av Sveriges mest erkända bryggare och Jonas har bland annat varit VD på Nils Oscar i många år. På Nyköping Brewing får Jonas blanda det administrativa med att hjälpa Patrick i bryggeriet. Än så länge har man inte hunnit ta in mer personal till bryggeriet men det är på väg, och det är behövligt för man har fått en flygande start.


Hittills finns fyra av deras öl på Systembolaget, alla på burk. På plats finns ytterligare två av deras egna öl, en helles och en porter, på den långa listan med tappöl som i övrigt fylls upp av öl från andra bryggerier. Jag inleder med en Life Is Helles medan vi väntar på maten, en frisk lager med mjuk beska som sitter som ett smäck. Mycket klunkvänligt!

Vi tog in lite nürnberger-korv med rödkål och annat smarrigt samt en mycket bra råbiff att mumsa på innan det var dags att hugga in på pizzorna. Menyn runtomkring pizzorna ser inte riktigt ut som man är van vid hos en krog som satsar på pizza, istället har man skapat sig en egen nisch på fler sätt än att man serverar maten inne i bryggeriet. 

Pizzorna som kommer in är mer åt den romerska stilen, dvs tunnare och knaprigare kanter snarare än de fluffigare och mer volymiösa i den napolitanska stilen. Vi har valt en pizza med nduja och harissa, en med rökt karré och svartkål samt en med fyra ostar. Ostpizza är inte riktigt min grej annars men denna är smakrik och att den är toppad med salladslök ger en fräsch touch. Höjdpunkterna för mig är dock de andra två pizzorna som är helt underbara. Starkt och välkryddat i ena fallet, höstigt och murrigt i det andra. Halvvägs in i pizzan tar min Life Is Helles slut och jag fortsätter med en Palles Pils, som är bekant sen förut och som med sin ganska kraftiga beska skär rakt igenom det feta i pizzorna. Några efterrätter orkar vi inte med men jag tar i vart fall in ett litet glas av Proper Porter som är den andra av bryggeriets egna öl som finns på kran men (ännu) inte på Systembolaget. Det är ingen typisk efterrättsöl i och för sig, på just över 4 % och ljusbrun i färgen, men det är en väldigt god porter som lyckas vara ha en bred smak samtidigt som den är ganska frisk och lätt. Lättdrucket är bara förnamnet.

De fyra ölen från Nyköping Brewing som finns på Systembolaget har jag beställt hem tidigare och alla deras öl håller genomgående hög kvalitet. Ingen överraskning när man vet att Patrick står bakom, men inte desto mindre imponerande för det. De har som sagt fått en bra start även försäljningsmässigt, både på Systembolaget och i restaurangen, och det känns som förutsättningarna är goda för att det ska fortsätta gå bra framöver.

För egen del ser jag framemot nästa besök och då min fru har släkt i Nyköping blir det nog flera tillfällen framöver att svänga förbi.

Förresten, har man nykterister i sällskapet behöver det inte uppstå en intressekonflikt, IOGT-NTO:s lokaler ligger tvärs över vägen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar