Rudgate Ruby Mild

, , 5 kommentarer

Igår fanns det inte en enda brittisk mild att köpa från Systembolaget, inte ens i beställningssortimentet. Idag blev det ändring på det, i förmiddags lanserades nämligen Rudgate Ruby Mild i fasta sortimentet. York-bryggeriet Rudgate har bryggt sin mild i ganska många år vid det här laget och har vunnit flera priser för den på Great British Beer Festival. Jag har provat detta välkomna tillskott i Systembolagets ganska skrala brittiska sortiment och är också imponerad av den.


Ordet mild som benämning på öl har funnits mycket länge, åtminstone sen 1600-talet, men vad det beskriver för öl har ändrats genom århundradena. Från början lär ordet mild ha använts för att beskriva att ölet var färskt snarare än lagrat och hade inget med stil på ölet att göra. Det här var under en period då det i England var vanligt att man på puben blandade lagrade och milda öl vid servering. Med tiden upphörde det förfarandet och öldrickarna höll sig till färsk, oblandad öl. Mild ale på den tiden var ganska stark, men på grund av bland annat högre beskattning sjönk alkoholstyrkan med tiden. I och med första världskrigets ransoneringar blev mild ännu svagare, ner mot bara 2,5 %.


Efter första världskriget blev mild något starkare men fortfarande en ganska alkoholsvag ölstil, oftast kring 3 - 4,5 % och det är däromkring de fortfarande brukar ligga. De är oftast ganska mörka med en djupt brun färg, eller som i fallet med substilen ruby mild, mer åt det rödbruna hållet. Mild tenderar dessutom att vara ganska varsamt humlade, men kan ändå ha en fin friskhet i smaken. 


Rudgate Ruby Mild klockar in på 4,4 % och är förstås rödbrun i färgen. Smaken är maltdriven med rostade smaker där tonen drar åt cappuccino. Jag hittar också mjuka smaker av nötter, rostat bröd, knäckebröd och en mycket mild fruktig ton. Finns det en touch av rökighet tro? I avslutningen kommer en lätt men frisk beska. Smakregistret fylls ut väl och den känns inte tunn, men det är en lätt och lite frisk smak som gör att det är lätt dricka i ganska stora klunkar.


Det här är också en bra matöl som passar fint till en bred repertoar av mat. Egentligen den mesta mat där det förekommer stekyta. Fläskschnitzeln jag åt till middag var exempelvis en utmärkt partner. 


Jag gillar den här ölen på samma sätt som jag gillar en bra dunkel. Det finns ett härligt tillfredsställande djup i maltsmakerna samtidigt som det är friskt och klunkvänligt, samt lätt att matcha med mat.

5 kommentarer:

  1. Spännande! Den ska definitivt testas. När jag sökte efter den på Systembolagets hemsida hittade jag även Trappers Ruby Mild, som funnits i lokalsortimentet sedan 2017. Finns det någon anledning att du inte räknar med den som en beställningsbar mild?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du nämner just Tappers Ruby Mild, jag har träffat bryggaren på en ölmässa för några år sedan. Han hittade sitt recept i England, men har förfinat det lite. Så jag ser oxå fram emot att testa Rudgates och se om den är lika god som just Tappers som enligt mig gjort den bästa Mild Alen i Sverige.

      Radera
  2. Jag antar att Portersteken syftar till Mild med "brittiskt" ursprung. Dvs svenska varianter förekommer väl i olika varianter. Jag har t ex köpt Oceanbryggeriets Ocean Mild under vår/sommar och gillar den. Kul med Mild från ursprungskällan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt. Nu när jag läser ingressen igen är det ju uppenbart det Johan menar, och inte "brittisk mild" som ett sätt att förtydliga stilen, vilket jag först läste det som.

      Radera
  3. Precis, det är mild från brittiska bryggerier som har saknats.

    SvaraRadera