Falcon Raw vs Falcon Export

, , 4 kommentarer
Det var riktigt längesen jag frivilligt köpte en Falcon Export på Systembolaget. Eller, vänta lite nu. Det har nog aldrig hänt innan att jag har köpt en Falcon Export på Systembolaget. Idag kom jag däremot att tänka på att jag ännu inte testat Falcons nya ofiltrerade lager, Raw. En snilleblixt(?) slog mig, varför inte blindtesta Raw mot en vanlig Export?

När jag ändå var förbi och hämtade ut två Boon Oude Geuze Mariage Parfait och en Ölvisholt Lava passade jag också på att köpa en vardera av ovan nämnda Falconöl. Jag stannade upp en liten stund och undrade om jag skulle köpa Falcon Export på flaska eller burk? Valet föll på burk, om det nu gör någon skillnad. Jag tog hjälp av en av dem jag delar lägenhet med för upphällningen. Hans instruktioner var enkla. Häll upp någon av dem i två glas och den andra ölen i ett glas. Skriv upp vilken öl som är i vilket glas. Under tiden satte jag på mig en ögonbindel för att inte kunna visuellt avslöja vilken som var vilken - vilket annars vore väldigt uppenbart när den ena är klar och den andra något grumlig.

Tanken med att triangeltesta på detta vis är att man ska kunna säga vilket av de tre glasens innehåll som avviker från de andra två. Vid kvalitetstester kan man använda detta för att försäkra sig om att smaken är konsistent mellan olika batcher. Själv gjorde jag det mest för skojs skull, för att se om en öldrickare som mig själv som annars är van vid smakrikare öl skulle kunna känna skillnad på dessa två öl. Falcon själva har ju utmålat Raw väldigt fint och anbefaller till och med en "speciell upphällningsritual", inte helt olik det klassiska sättet att hälla upp weissbier. Jag missade visst att tala om den biten för min upphällare.

Med ögonbindel på fick jag glasen till bordet och satte igång med att sniffa och sörpla. Helt lätt var det faktiskt inte och det tog en stund att komma till en slutsats. Det som tillslut fällde avgörandet för mig var att jag tyckte mig finna en ton av cykelslang i glas 2 och 3 men inte i glas 1. I övrigt hade jag svårt att skilja dem åt faktiskt. Cykelslangsförnimmelsen visade sig dock vara rätt. Både glas 2 och 3 innehöll Falcon Raw medan glas 1 innehöll Falcon Export. Vilken var godast då? Ganska jämnt skägg faktiskt, där ingen av dem var särskilt bra och framförallt väldigt ointressanta och intetsägande. Inte dåliga heller, eller i alla fall inga alltför störande bismaker.

Slutsatsen är alltså att skillnaden finns men upplevdes som liten. Det var alltså första gången jag köpte någon av dessa öl på Systembolaget och det lär också ha varit sista gången. Jag tycker ändå att det är trevligt att det har kommit en ofiltrerad lager. Är man mer van än mig vid den här typen av öl kan man säkert också känna en större skillnad. Raw är bara någon krona dyrare än Falcon Export och kan förhoppningsvis bli ytterligare en väg för någon att börja en resa mot bättre öl.

4 kommentarer:

 1. Väldigt intressant! Och dessvärre nedslående för mig eftersom jag upplevde den "råa" som betydligt bättre. Förmodligen på grund av etikett, grumlighet och förväntansnivå. Detta manar till många fler tester på samma sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl inte nedslående? Det skulle ju lika gärna kunna betyda att du har finkänsligare smaklökar än mig :)

   Radera
  2. Om upphällaren inte rullade flaskan innan så kommer ju inte jästfällningen med. Kan inte det vara ett skäl till den lilla skillnaden?
   Tyckte själv att det var ganska stor skillnad.

   Radera
  3. Jag gav honom instruktioner på hur det skulle hällas upp, de råkade bara inte vara exakt desamma som upphällningsritualen som står på flaskan (vilket inte går att göra när man häller upp ett smakprov) :)

   Radera