Våga be om bättre öl på restauranger

, , Inga kommentarer
Igår skrev jag om en restaurang som ryckt upp sitt ölutbud på sistone, men det finns också många som fortfarande sitter med en väl genomtänkt vinlista som kompletteras med 3-5 massproducerade lager. Nästa gång du är på en sådan restaurang, våga påpeka att du önskar ett bättre ölutbud. Förklara att du som öldrickare vill kunna komplettera din måltid med en öl som både är god och passar till maten.

Man kan också lägga lite kraft i sitt önskemål, på flera sätt. Ett sätt är att bara dricka vatten till maten istället för att dricka vin. Påpeka för serveringspersonalen att om det inte finns god öl så tar du vatten istället. De tappar merförsäljning och kommer då förhoppningsvis lyssna på dina önskemål i högre grad än om du köper ett glas vin. Om du tycker om vin blir det ju förstås en uppoffring för dig att välja bort en god dryck mat till maten, men det finns fler sätt. Ett sätt är att låta bli att lämna dricks, och noga påpeka att det är på grund av det bristande ölutbudet. Det är trots allt en del av servicen att erbjuda god dryck. Om det känns väl drastiskt att inte lämna dricks alls kan man ju också helt enkelt påpeka för serveringspersonalen att de hade fått mer dricks om ölutbudet hade varit bättre. Folk i krogbranschen äääälskar att prata med varandra om sina dumma gäster när de är ute på rökrast eller medan de räknar dricksen efter stängning. Chefen kommer få höra det förr eller senare.

Att vara konstruktiv hjälper förstås också. Istället för att bara säga "hörrni, skaffa lite bättre öl va?" kan man komma med lite förslag på vilka öl de faktiskt kan ta in. Serverar de Carlsberg? De har bland annat Brooklyn, Carnegie, Leffe, Hoegaarden och Franziskaner i sin portfölj. Spendrups i sin tur har bland annat Duvel, Adnams, Paulaner, St Peters, Affligem och så förstås Visby. Även Åbro har flera öl i sin portfölj som är värda namnet. I princip alla restauranger har en eller flera av dessa tre som leverantörer. De behöver alltså inte ens börja arbeta med nya leverantörer för att kunna få ett någorlunda hyggligt ölutbud. Hjälp dem gärna med tips om vilka öl som passar till vilken mat också, det kommer göra det enklare för dem att erbjuda god service och sälja in de nya ölen. Framförallt hjälper det dem att bedriva den så eftertraktade merförsäljningen.

Till sist, kom ihåg att göra det omvända om du går på ett ställe som faktiskt har bra öl. Påpeka vad trevligt det är att restaurangen ifråga har sjyst öl. Dumma gäster har visserligen högsta skvallerprioritet, men även komplimanger sprids bland personalen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar